AKTUELNO

Septembar je zvanično stigao, mesec koji prvo asocira na početak školske godine, a odmah zatim i na kišu. Tako će biti i ovoga puta.

Prema prvim najavama meteorologa očekuju nas kišoviti dani praćeni grmljavinom, ali biće još uvek i vremena za uzivanje na suncu.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna u proseku biti viša za 0,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13,7, a maksimalna oko 24,2 stepena.

"Mesečna suma padavina tokom septembra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 14 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 40 mm", navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Beogradu i široj okolini će tokom septembra, prema najavama meteorologa, čak pola meseca padati kiša. Naravno, to neće biti dan za danom, već u intervalima od po nekoliko dana. Pored kiše, najavljena je i grmljavina. Maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 30. podeok, dok će najhladnija jutra biti krajem meseca sa minimalnom temperaturom od 12 stepeni.

Slično vreme se očekuje i u Novom Sadu, dosta dana proći će uz kišu, a biće i grmljavine. U ovom gradu na severu naše zemlje će krajem meseca biti nešto hladnije nego u prestonici, te će jutarnje temperature biti oko 10 stepeni.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Na jugu i toplije i hladnije u odnosu na severnije krajeve. Tokom septembra u Nišu će prema najavama maksimalna izmerena tempratura biti 33 stepena i to osmog dana u mesecu. Biće i kiše i grmljavine, ali nešto manje u odnosu na severnije predele. Minimalne jutarnje temperature biće zabeležene krajem meseca, a tada će se živa na termometru spustiti do devetog podeoka.

Dakle, septembar će, prema prvim najavama, obeležiti vreme po kojem je ovaj mesec i prepoznatljiv. Dosta jesenjih kiša i po koji toplotni udar, tako da bez kišobrana ali i naočara za sunce ne izlazite iz kuće.

#Vremenska prognoza

#septembar