AKTUELNO

Kamere u gradskom prevozu u Beogradu pokazale da veliki broj učenika srednjih škola ne poštuje mere, što ugrožava ne samo njih već i ostale, među kojima ima dosta i starih, a preti da nam trenutno stabilno stanje pogorša

Autobusi više nisu bezbedno mesto ni za koga i prete da postanu leglo zaraze koronom zbog neodgovornih pojedinaca koji odbijaju da nose maske, i to mahom srednjoškolaca! Bunt ovih mladih mogao bi čitavoj naciji da se obije o glavu jer prevoz koriste svi uzrasti, a da većina putnika negoduje zbog kršenja mera, uverio se i reporter našeg lista u obilasku gradskog prevoza.

U jednom autobusu koji saobraća beogradskim ulicama zatekli smo baku koja bezuspešno pokušava da natera vozača da zaustavi autobus i natera neposlušne putnike da nose maske.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Vozač mi je rekao da nema načina da ih natera da nose maske, razočarana sam. U koji god autobus da uđem, srećem ljude bez maski. Uplašena sam za svoje zdravlje, a nemam novca da plaćam taksi - jada se starica. Da je situacija u gradskom prevozu postala alarmantna, potvrđuje i činjenica da mladi nemaju svest o javnom zdravlju.

- Ko će po ovoj vrućini da se guši ispod maske? Pola autobusa nema klimu, zagušljivo je, a svaki dan putujem po pola sata u jednom pravcu. Ne želim da uništavam tuđe zdravlje, kome smeta, neka se odmakne od mene, neću da nosim masku - rekla nam je jedna maloletna putnica.

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon istakao je juče da su kamere u GSP u Beogradu pokazale da veliki broj srednjoškolaca ne poštuje mere. - Voze se u prevozu bez maski i to se tačno vidi u vreme kada oni kreću u školu, jer idu po smenama - rekao je Kon i dodao da uvek ima 10 odsto stanovništva koji se po pravilu opire merama.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je da je potrebno ukazivati učenicima zašto je važno da nose zaštitne maske i to im slikovito približiti.

- Bilo kakvo ponašanje u kome ignorišemo prisustvo virusa svakako će nas koštati. I ono što je podmuklo jeste što se ne vidi odmah, već posle nekoliko nedelja, a čak i u nekom sledećem talasu - kazao je Kon za Pink.

Mladen Šarčević: Izolovano 12 učenika koji su se vratili s letovanja

Ministar prosvete Mladen Šarčević ističe za Kurir da podaci "Batuta" pokazuju da je u školama "dobro stanje" i da je 12 učenika koji su se vratili s letovanja izolovano, da ne idu u školu. - Aktivi direktora su održani u petak, svi su dobili obavezu da još jednom prođu kroz sve mere i da shvate da nema igre. Opomene i pritužbe koje smo dobili za četiri srednje škole zbog nepoštovanja mera, koje ne želim da imenujem, i pet osnovnih, direktori su lično pozvani i skrenuta im je pažnja da još jedna prijava povlači sa sobom sankcije. Još niko nije smenjen, to može da se desi svakome, važno je da odmah reaguju. Opomenuti su, pratimo redovno stanje u osnovnim i srednjim školama, a sada se bavimo i početkom rada fakulteta. Danas imamo sastanke sa studentima, rektorom - podvlači Šarčević.

Ko odbije da nosi masku, plaća: Kazne od 20.000 do 150.000 dinara

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa drastične kazne (prekršajne) u slučaju nenošenja maske, od 20.000 dinara pa naviše. Kazne za građane koji odbiju nošenje maski idu čak do 150.000 dinara, a za firme i do dva miliona dinara, dok preduzetnicima prete kazne od pola miliona dinara. Podsetimo, od 30. juna na teritoriji Beograda obavezno je nošenje maske u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima bez izuzetka. Naš list je juče kontaktirao sa sanitarnom inspekcijom i Ministarstvom zdravlja, koji su nas uputili na Komunalnu miliciju, koja je, kako su naveli, nadležna kada je reč o pisanju kazni maloletnicima, pošto mnogi srednjoškolci to jesu. Iz Komunalne milicije su nam poručili da je za pisanje kazni nadležna sanitarna inspekcija. Do zaključenja ovog broja niko od nadležnih nije odgovorio da li kazne važe i za maloletne od 16 i 17 godina sa ličnom kartom kao što važe za punoletne.

Opasan trend na mrežama: Jure lajkove, ne misle na posledice

Da na mlade društvene mreže imaju ogroman uticaj, potvrđuje i činjenica da se na šaljivim Fejsbuk stranicama nižu komentari i lajkovi na račun pojedinaca koji promovišu nenošenje maske. Tako je jedan stariji Beograđanin postao pravi hit na mrežama jer već mesecima putuje gradskim prevozom samo sa okvirom od maske. Nema putnika koji ga bar jednom nije sreo u beogradskim autobusima, a njegove fotografije se brzinom svetlosti šire mrežama, iako njemu maska služi za šalu, a ne za zaštitu.

Epidemiolozi: Karantin po dolasku iz inostranstva još u igri

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je u Srbiji trenutno niska aktivnost virusa, pa je rizik manji nego u susednim zemljama. - Epidemiološki rizik je svakako povratak naših ljudi iz inostranstva. Upozoravamo sve te ljude da ukoliko imaju neke tegobe, odmah se jave i da se spreči širenje - rekao je Kon za TV Pink i dodao da i dalje stoji i još uvek nije odlučeno da li će ići u obavezu samoizolaciju i dodao: - Ovo jeste ozbiljna bolest, ali u većem broju slučajeva prolazi bez teškoća. Punjenje bolnica i ogroman broj njih na respiratorima pokazuju da imamo pred sobom ozbiljno oboljenje gde je neophodno da i dalje, bez obzira na stabilizaciju, budemo oprezni. Da povratak 25.000 naših turista sa letovanja iz inostranstva može uticati na povećanje broja zaraženih, istakao je epidemiolog Branislav Tiodorović. - Svako ko dolazi u Srbiju treba da bude svestan da sa sobom nosi rizik, zbog čega bi bilo dobro da se nađe u nekoj vrsti kućne izolacije. Bilo da je u pitanju povratak sa letovanja ili dolazak iz jednog mesta u drugo, svi bi trebalo da imamo naviku da pazimo kako na sebe, tako i na druge - rekao je on i dodao da je važno da studenti, koji dolaze sa teritorija gde je epidemiološka situacija lošija u odnosu na našu zemlju, poštuju mere i budu na oprezu.

#koronavirus