AKTUELNO

Srpski turisti su i dalje u nedoumici da li i u koje zemlje mogu da uđu bez PCR testa, ali veliko interesovanje je o tome koje su mere pri povratku u Srbiju.

Prof. dr Branislav Tiodorović govorio je o merama nadzora za povratnike sa letovanja iz Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije.

Ipak, mnogi su se zapitali da li pod nove mere potpadaju turisti koji se nalaze u Turskoj i Egiptu i koje svoje letovanje tek planiraju na ovim destinacijama.

- Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i Albaniju smo morali da stavimo na tu crvenu listu jer se tamo nalazi od 10 do 12 hiljada naših ljudi. Prema tome Egipat nije na tom spisku, on je ipak u tzv. žutoj zoni, odnosno može se kontrolisati stanje. Takođe je i Turska dosta dobra jer se tamo dosta disciplinovano ponašaju.

Za srpske turiste nema nikakvih mera po povratku iz Egipta, Bugarske i iz Turske, niti ima naznaka da će ih biti, barem do kraja oktobra.

Prof. Tiodorović ističe da tek sledi period kada moramo razmišljati o turizmu.

- Moramo shvatiti pred nama je period kada će ljudi ići na zimovanje. Razumem agencije i da su u teškoj ekonomskoj situaciji, pa moramo da razmišljamo koje su to mere koje ćemo doneti, a da njima omoguće da funkcionišu - zaključio je Tiodorović.

Takođe Turska, Bugarska i Egipat ne traže nikakvu zdravstvenu potvrdu, odnosno ne traže PCR test, pa je ulazak srpskih državljana u ove države slobodan.

#Srbija

#Turisti