AKTUELNO

Zaštitnik građana utvrdio je da je Centar za socijalni rad grada Novog Sada nevršenjem svojih nadležnosti tokom vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije Kovid-19 uskratio pravo na zaštitu od seksualne eksploatacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece čija je porodica bila pod korektivnim nadzorom tog centra.

U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada, pokrenutom po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija da je jedno dete seksualno zlostavljano na brodogradilištu, Zaštitnik građana je utvrdio da novosadski CSR tokom vanrednog stanja nije sprovodio svoje aktivnosti iako su mu problemi porodice iz koje potiču zlostavljana deca poznati od 2016. godine i iako su sumnje na seksualno zlostavljanje starijeg deteta imali pre proglašenja vanrednog stanja.

Potpunim obustavljanjem rada u vreme vanrednog stanja CSR grada Novog Sada nije pravovremeno zaštitio prava i interese maloletnika zbog čega je Zaštitnik građana zatražio od direktora tog centra da preispita rad zaposlenih koji je trebalo da ih štite i koji od 10.03.2020. do 08.05.2020. godine nisu preduzeli nijednu radnju i pored potvrđene sumnje na seksualno zlostavljanje deteta.

Zaštitnik građana je utvrdio da je porodica na evidenciji centra od 2016. godine zbog prijave nestanka starijeg deteta, da je 2018. godine mlađe dete zatečeno na plaži bez nadzora odrasle osobe, da su komšije prijavljivale da su deca bez adekvatnog nadzora, da je 2019. godine škola prijavila sumnje na fizičko kažnjavanje deteta i da je iste godine postojala sumnja na seksualno uznemiravanje starijeg deteta koja je potvrđena 2020. godine.

Utvrđeno je i da je novosadski CSR pokrenuo korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava ali da od 10.03.2020. pa sve do 08.05.2020. godine nijednu aktivnost u okviru tog nadzora nije sproveo. 

Navođenje vanrednog stanja kao razloga za nepostupanje i nesprovođenje korektivnog nadzora u ovakvim teškim porodičnim prilikama je neprihvatljivo jer se prava deteta ne mogu i ne smeju ograničavati, ističe Zaštitnik građana i dodaje da nadležni organi javne vlasti treba da sačine plan rada i načina pružanja usluga građanima u vanrednim okolnostima. 

Zaštitnik građana od novosadskog CSR traži da obezbedi neodložan i kontinuirani korektivni nadzor posebno u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje deteta i da postavi jasne prioritete u radu za slučaj vanrednog stanja, vanredne situacije i vanrednih okolnosti.

#Centar za socijalni rad

#vanredno stanje

#zaštitnik građana