AKTUELNO

Multietnički onlajn kuvar, pametna rukavica koja olakšava kretanje slepim i slabovidim osobama, "mala gradonačelnica" iz Sremske Mitrovice i mladi doktor iz Lebana, predstavljeni su danas na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Republike Aleksandra Vučića, u kategoriji "Najbolje iz Srbije".

Predsednik Srbije od danas na zvaničnom sajtu promoviše "najbolje iz Srbije", tako da građani mogu da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

Među njima je i startap Anora, deo Naučno-tehnološkog parka Beograd i njihova pametna rukavica, koja će biti od velike pomoći slepim i slabovidim osobama.

Pametna rukavica, koju razvija tim mladih naučnika na čelu sa Nikolom Krstićem, funkcioniše po principu navođenja, slično belom štapu, ali ga menja i dopunjuje.

Na spoljašnjoj strani rukavice "Anora" smešteni su senzori koji registruju prepreke u okolini, a rukavica će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko je osoba blizu prepreke. Na zvaničnom sajtu predsednika Republike predstavljen je i Nenad Golubović, volonter u kovid ambulanti u Lebanu.

Nenad je rođen u Leskovcu 1994. godine, detinjstvo je proveo u Lebanu, a Medicinski fakultet u Nišu završio je u roku, sa prosečnom ocenom 9,92.

O njegovoj humanosti i izdržljivosti, kako se navodi, najbolje svedoči volonterski rad u Domu zdravlja Lebane, u Kovid ambulanti i Službi hitne medicinske pomoći od jula 2020. godine, pa sve do danas.

On se nakon svog školovanja i stečenog iskustva, vratio u zavičaj u želji da dokaže da i mala mesta sa juga Srbije mogu odgajati velike i uspešne ljude.

Na sajtu je predstavljena i ideja "Malog gradonačelnika". Naime, svakog 20. novembra, na Svetski dan deteta, u Sremskoj Mitrovici bira se "Mali gradonacelnik", koji ceremonijalno učestvuje u programima namenjenim deci. Mali gradonačelnik se bira na literarnom konkursu u koji su uključeni svi učenici drugog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, a konkurs se bavi temama koje se odnose na život dece u ovom gradu.

Prošle, 2019. godine, za malu gradonačelnicu izabrana je devetogodišnja Iskra Gligorić iz Osnovne škole "Sveti Sava", koja je tokom svog mandata učestvovala u više manifestacija.

U kategoriji "Najbolje iz Srbije" našao se i multietnički onlajn kuvar, jedan od projekata realizovan u maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom. U okviru seminara na temu "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina", u saradnji sa udruženjem gradana NEXUS, tim Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vranju odlučio je da napravi onlajn multietnički kuvar.

U projektu je učestvovalo 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima je dvadesetoro romske nacionalnosti, a đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pri tom snimajući ceo proces kuvanja.

Rezultat projekta je dvadesetjednominutni video kuvar u kome se osim načina pripreme nalaze i recepti, a koji se može videti i na internet prezentaciji predsednika Republike.

#Najbolje iz Srbije

#na internet prezentaciji predsednika