AKTUELNO

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini.

Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, koji se svake godine u svetu obeležava 25. septembra.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava. Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

Foto: Farmaceutska komora

- Ovo je prilika da se govori o načinu na koji farmaceuti transformišu zdravlje, pružajući različite usluge u apoteci, kao što su savetovanje o zdravom načinu životu, vakcinacija radi prevencije bolesti, savetovanje osobama obolelim od dijabetesa, astme, u vezi terapije, čime se bolje kontroliše njihovo zdravstveno stanje i poboljšava kvalitet života. Ovakvim pristupom se obezbeđuje visok stepen javnog zdravlja na globalnom nivou, kao i ušteda značajnih materijalnih sredstava koja se mogu preusmeriti na dalje unapređenje i razvoj farmaceutske struke – rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

U okviru Projekta Komore “Uvođenje standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa u apotekama”, na Svetski dan biće dodeljene prve potvrde o uspešno završenom programu. Sve uslove iz prve standardizovane usluge koja se sprovodi u apotekama dobilo je 49 farmaceuta, kao i 13 apoteka.

Foto: Unsplash.com

Farmaceuti koji su u prethodnom period ispunili sve predviđene uslove dobiće i bedž sa natpisom “Savetnik za dijabetes”, a ukoliko dva farmaceuta iz jedne apoteke dobiju gore navedenu potvrdu, apoteka u kojoj rade stiče pravo na sertifikat koji ukazuje da u toj apoteci pacijenti oboleli od dijabetesa mogu dobiti savetovanje kroz standardizovanu farmaceutsku uslugu.

Ovaj projekat je pokrenut kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ipak ne dođe.

#Farmaceutska komora Srbije

#Svetski dan farmaceuta

#Tatjana Šipetić

#farmaceuti

#globalno zdravlje