AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da su odnosi Srbije i Slovenije "dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje" i da to nije čest slučaj u regionu.

Ivica Dačić je u Zadužbini Ilije M. Kolarca, u sklopu manifestacije "Dani slovenačko-srpskog prijateljstva", rekao da zemlje regiona "moraju zajedno da gledaju u budućnost" i da na to "svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja", poput migrantske krize i dešavanja u vezi s kompanijom "Agrokor".

- Političke elite zemalja regiona, nažalost, veoma često su taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti - dodao je Dačić. Šef srpske diplomatije rekao je da ga sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavcem "povezuje lično prijateljstvo" i da veruje da je ono doprinelo "sve uspešnijoj, bližoj i raznovrsnijoj saradnji" dve zemlje.

Okosnicu odnosa Srbije i Slovenije čini sada već redovna praksa održavanja zajedničkih sednica izmedju dve vlade. Treća po redu održana je u Beogradu, oktobra prošle godine, uz prateći Biznis forum koji je okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje. Ova praksa se pokazala kao vrlo uspešna", rekao je Dačić.

On je kazao da trgovinska razmena Srbije i Slovenije konstantno raste i da se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra. - Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji - rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podržao osnivanje Inovativnog centra za zelenu mobilnost, usmerenog na primenu kreativnih i ekoloških rešenja u snabdevanju automobila na elektronski pogon. Taj centar bi, u okviru projekta "Zelena Balkanika", trebalo da spoji više država Centralne i Jugoistočne Evrope, od Minhena i Salcburga, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda do Skoplja. Srpski ministar je dodao da "pozitivan sentiment izmedju dva naroda" otvara prostor za uspostavljanje i vaninstitucionalnih oblika saradnje, o čemu svedoči i ova manifestacija. Počasni pokrovitelji manifestacije "Dani slovenačko-srpskog prijateljstva" koja se od 21. do 23. aprila održava u Beogradu su ministarstva spoljnih poslova dve zemlje.

#Ivica Dačić

#Slovenija

#Srbija

'