AKTUELNO

Srbija je u samom vrhu po stopi ubistava i samoubistava.

Svedoci smo mnogobrojnih užasa koji u poslednje vreme sve više potresaju našu zemlju i region. Težak materijalni položaj, alkohol, stres, bolest, ljubomora samo su neki uzroci tragičnih zbivanja.

Povod za ovo istraživanje Pinka.rs jeste serija ubistava i samoubistava koja su se danas dogodila u Srbiji.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović u izjavi za Pink.rs ističe da je proleće period kada se povećava broj onih koji dižu ruku na sebe ili čine monstruozne zločine. Primetno je da se stopa suicida povećava ponedeljkom.

"Za depresivne osobe početak nedelje je novi početak poznatih muka i baš tada se često realizuju ataci na sopstveni život. Preko vikenda je češće konzumiranje supstanci koje svojim učinkom na kontrolu ponašanja istu slabe. To je jedan od razloga tzv. vikend agresije", istakla je Đukić Dejanović.

Foto: TV Pink

Istraživanje iz 2012. godine daje alarmantnu činjenicu: po broju samoubistava Srbija zauzima 13. mesto u svetu! Interesantan je podatak da Vojvodina, koja godinama važi za deo Srbije sa najvećom stopom samoubistava, više nije lider na crnoj listi. Sada taj primat dele centralna i južna Srbija. Porazan je i podatak da je suicid najzastupljeniji među mladima, pri čemu sebi oduzimaju život najviše tinejdžeri i mlađi od 25 godina.

Ekonomska kriza, nažalost, dovela je do učestalosti porodičnog nasilja. Psiholozi, sociolozi i kriminolozi slažu se da do krvavih obračuna dolazi zbog nemaštine, nezaposlenosti, finansijske nesigurnosti, nerešenog stambenog pitanja. Takođe, psiholozi tvrde da savremeni tempo života koji nameće stalnu potragu za novcem stavlja porodične vrednosti u drugi plan, pri čemu se gube tradicionalne vrednosti.

#Samoubistvo

#Srbija

#Ubistvo

'