AKTUELNO

Prosvetna inspekcija koja je danas u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić "Ivin vozić" u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza. Takođe, utvrđeno je da je dete primljeno bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, te da je krenulo u ovu predškolsku ustanovu pre napunjenih godinu dana života, iako u tom objektu ne postoji mlečna kuhinja, što je obaveza ukoliko se primaju deca mlađu od tog uzrasta. Na sve to, dve vaspitačice rade bez licence i mentora što je zakonska obaveza u tom slučaju.

"Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola", rekao je Gak.

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić "Ivin vozić" privremeno zatvori.

"Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno", zaključio je Gak.

#Vrtić