AKTUELNO

Pre devet godina ubijen je libijski vođa Muamer el Gadafi, a ove godišnjice setila se Nada Sekulić koja je bila glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju u kojoj su se lečili samo pukovnik, članovi njegove porodice i porodice četiri najbliža saradnika.

“Veliki čovek I državnik je ubijen. S poštovanjem i žalom pamtiću ga zauvek.”

Ovo stoji u čitulji koju su potpisali Nada Sekulić i njen suprug Đuro.

Foto: Printscreen

- Teško mi je jer mu se ne zna ni za grob. Nadam se da će jednog dana, kada se otkrije, njegov grob biti svetilište – ovako za Pink počinje priču Nada koja je, devet godina nakon Gadafijeve smrti, dala čitulju u novinama i izazvala veliku pažnju.

Foto: TV Pink Printscreen

Sa velikim pijetetom i beskrajno tužna zbog načina na koji je ubijen, Nada je ispričala i neke detalje iz vremena kada je bila njegova medicinska sestra.

- Pravili smo nenamerne greške i to ga nikada nije nerviralo. Uvek je govorio “ma, nema problema!”. Boljeg nije bilo! Tvrdim, ili ja boljeg nisam upoznala – kaže Nada koju je, inače, Gadafi lično zvao "Ćerkom Libije".

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ona kaže, Gadafi je jako voleo srpski narod i većina njegovih zaposlenih bili su Srbi. Nada se sa nostalgijom seća i da je u Gadafijevo vreme država funkcionisala bez problema. Računa za struju nije bilo, školovanje je bilo besplatno, a danas vlada veliki haos.

- Školovanje je bilo besplatno, zdravstvo isto. Gde god da ste želeli da studirate na kugli zemaljskoj, dobijali ste ogromne stipendije, plus obezbeđen posao u Libiji nakon studiranja u inostranstvu – kaže Nada.

Nakon smrti Gadafija, Libija je u potpunom rasulu. Zemlju bogatu naftom i gasom sada vode dve vlasti – jedna vlada u Tripoliju, koja uživa podršku UN, i drugu koja je dobila međunarodno priznanje na istoku zemlje.

#Muamer El Gadafi

#Nada Sekulić