AKTUELNO

I Osnovno javno tuzilaštvo podnelo je i Osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv okrivljenog srpskog fudbalskog internacionalca i fudbalera Real Madrida Luke Jovića(23) zbog sumnje da se nije pridržavao mera za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa Covid 19 tokom marta u Beogradu.

Jović nije postupio po rešenju Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja koje mu je uručeno 14. marta na aerodromu Nikola Tesla. Fudbaleru je naložena dvonedeljna mera kuće izolacije. Jović je doputovao u Srbiju iz Španije koja je u tom trenutku žarište transmisije virusa. Sumnja se da je izvršio krivično Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, jer je u periodu obavezne kućne izolacije napuštao mesto boravišta, a u njegovom stanju zatečena je još jedna osoba.

U martu na početku primene mera, Jović nije zadržan u pritvoru i vraćen je u stan uz upozorenje da će biti uhapsen ako ponovo prekrši zakon. Protiv njega je tada podneta krivična prijava u redovnom postupku. U skladu sa Zakonom ponuđen mu je oportunitet. Nakon odbijanja da uplati 3.5 miliona dinara u humanitarne svrhe podnet je optužni akt u kojem Tužilaštvo traži 6 meseci zatvora. Visina iznosa za oportunitet određena je u skladu sa zaradom koju uspesni internacionalac ostvaruje u jednom od najvećih fudbalskih klubova na svetu. Prema nezvaničnim informacijama iz španskih medija, Jovićeva dnevna bruto zarada je 57.000 evra.

Za oprtunitet je trebalo da uplati oko 29.000 evra. Novac koji u Srbiji okrivljeni uplaćuju u državni budzet na ime oportuniteta kako bi se odustalo od krivičnog gonjenja za lakša krivična dela, koristi se u humanitarne i socijalne svrhe, obnovu objekata i nabavku opreme u nadležnosti Ministarstva zdravlja, prosvete, kulture, Crkve...

Autor: M. Mijatović

#Luka Jović