AKTUELNO

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se procenjuje da u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze ima najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata.

Ona je za javni servis rekla da ne veruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da se pobedi virus, već samo odgovornost i kolektivna svest. 

-To je jedan lanac koji je prilično dugačak kada su upitanju potencijalni nosioci infekcije. Takva je priča širom sveta, ne samo kod nas. Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa cak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo videli da postoji mogucnost reinfekcije - objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Rekla je i da su na današnji dan hospitalizovane 292 osobe, a otpušteno 102 pacijenata. U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 odsto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahteva hospitalizaciju.

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da Srbija još uvek ima kapacitete, odnosno da još uvek ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u kovid sistem ako bude potrebno. 

Ističe da je sada sve podređeno osobama koje imaju teži oblik kliničkog ispoljavanja kovida 19, ali da su i dalje glavni uzrok umiranja u Srbiji nezarazne bolesti, pa da deo kapaciteta zdravstvenog sistema mora biti ostavljen takvim pacijentima. Rekla je i da ne veruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da se pobedi virus. 

-To mora da bude kolektivna svest. Niko ne može da me ubedi da je neka novčana kazna iznad želje da ostanemo zdravi - ističe ministarka.

Smatra da kolektivna svest i odgovornost mora da bude iznad svega. Navela je i da je virus trenutno potvrđen u 63 ustanove socijalne zaštite, odnosno u jednoj petini ukupnog broja takvih ustanova.

- Uglavnom se radi o sporadičnom broju obolelih. To jesu najosetljivija mesta gde se virus širi kao požar. Imali smo negativno iskustvo u Nišu i tu smo posebno budni, sa posebnim stepenom nadzora. Kada vidimo apsolutne brojeve, deluje da su veliki, ali u pitanju su sporadični slučajevi, gde se brzo reagovalo i nije dozvoljeno da se virus širi - objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

#Darija Kisić Tepavčević

#koronavirus

#zaraženi