AKTUELNO

Vlada Srbije donela je danas odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih cenatara, prodavnica, od 21 sat do pet sati ujutru. Premijerka Ana Brnabić je objasnila da će te mere trajati 15 dana i da startuju od utorka kako bi privreda mogla da se pripremi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Prihvatila sam savet struke kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mere kako bi zaustavili širenje virusa. Vlada je donela odlulu da ograničimo rad ugostiteljskih objekata, ali i svega ostalog osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede koja radi treću smenu – kaže Brnabić.

Kaže do 21 uveče do 05 sledećeg dana, a sve kreće od utorka, 17. novembra. Razglog tome, kaže Brnabić, kako bi svi mogli da se pripreme.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Do 1. decembra će trajati ove mere, a za dalje ćemo odlučiti šta ćemo da činimo - kaže.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ne razmišljamo o zabrani kretanja

Dodaje da Vlada Srbije nije za zabranu kretanja i da se o tome ne razmišlja.

Znamo da je to sledeća mera, ali o tome ne razmišljamo u ovom trentku. Očekujemo rezultate od ovih mera

Kaže da je krizni štab na čelu sa njom imao sastanak sa predsednikom Vučićem, i kaže da su analizirali sve indikatore koji obuhvataju i zdravlje i ekonomiju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija ima u ovom trenutku jednu od najmanjih stopa smrtnosti od korone u svetu, navela je Branić i dodala da je stopa smrtnosti 1,3 odsto. Za to je premijerka iskazala zahvalnost medicinskom osoblju.

Smrtnost 1,3 odsto

- Smrtnost je 1,3 odsto u ovom trenutku, u regionu i Evropi samo par zemalja je ispod nas - kaže i naglašava da je važna vest i da Srbija i dalje ima slobodne krevete u bolnicama.

Naglašva da takva situacija nje u mnogim zemljama.

- Mi smo daleko od scenarija da šaljemo dalje naše građane na lečenje, u drugu zemlju, kao što rade neke zemlje. Imamo sve što nam je potrebo da zbrinemo naše pacijente - dodaje premijerka Brnabić, i napominje da se oko pet do 12 sati čeka na rezultat testa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija je u ovom delu Evorpe je zemlja koja najviše testira stanovnike. Posle nas je Slovenija, pa onda Rumunija. I pored ovih brojeva u odnosu na to kakva je situacija u regionu m ismo i dalje u zelenoj zoni - ističe premijerka Brnabić.

Srbija je u zelenoj zoni

Kaže da je uprkos tome što je Srbija u zelenoj zoni važno da se uvedu nove mere kako bi se kriva zaravnila i nastavila tako.

- Cilj nam je da kriva nastavi da pada, ne da raste - dodaje.

Što se eknomskih rezultata tiče, kaže da je Srbija dobrostojeća i da to treba da bude ponos za sve. Kaže da se Srbija izborila i za stabilan ekonomski i zdravstveni sistem. Najavila je i otvranje dve nove kovid bolnice.

- Postoje zemlje EU koje su zbog katastrofalne situacije naložile medicinskim radnicima da rade uprkos tome što su kovid pozitivni. Kod nas nije takva praksa. Moramo da kupimo svaki dan za našu privredu, i naše lekare - kaže.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Situacija u školama stabilna

Govoreći o situaciji u školama, Brnabić je istakala da je za to da škole nastave sa radom, jer su deca su tamo najbezbednija.

- Mi imamo 39 zaraženih zaraženh u osnovnih, u srednjo 52. U školama je situacija bezbena - kaze ona.

Premijerka apeluje na svest građana i moli ih za disciplinu u poštovanju svih preporučenh mera. Najvila je imlementaciju zakona u sprečavanju širenja zaraznih bolesti, pa je podsetila da su kazne već krenule.

Ističe da je to dovoljno za dalju borbu sa kovidom.

Balans između zdravstvenih mera i privrede

Brnabić je istakla da je Srbija sve vreme tokom borbe sa korona virusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede. Naglasila je da je to veoma važno, jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima. Kaže da je puno izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, kao i da je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi. "Želimo da se privreda brzo vrati posle, gde je bila, i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli", naglasila je

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Razmislićemo o maskama na otvorenom, ali svest je ključna

 Brnabić je navela da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku. 

- Stavite masku na otvorenom prostoru, ako vidite da ne možete da držite distancu - apelovala je Brnabić. Ona je dodala da je kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami, ili svi zajedno ili je gubimo - upozorila je Brnabić. Kako je rekla, nema ni dovoljno inspekcija da se obiđu svi kafići, restorani, tržni centri, pešačke zone. 

Ali i ne treba da se igraimo mačke i miša i da se jurimo. Ljudi znaju zašto su ove mere donete

Premijerka je apelovala na mlade i sve koji misle da njima korona ne može da naškodi, da budu svesni da će doći u kontakt sa nekim kome će preneti virus, za koga će on možda biti fatalan.

Lončar: Želimo da sačuvamo zdravstveni sistem

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar zravlja Zlatibor Lončar zahvalio se svim medicinskim radnicima i četstao na rezultate koje si postignuti.

-To je njihov rezultat i ponosan sam na njih Da neko ne pomisli da smo do ovih mera došli na prečac. Sve kapacitete u Beogradu smo pretrovli u kovid sistem. Tu je najteže. Celu banju Salters danas pretvaramo u kovid sistem, sutra Banja Kvoljača posaje kovid sistem takođe - kazao je.

Ističe da ne postoje kapaciteti koji su neisrpni pa je apelovao i on na poštovanje mera kriznog štaba. Zamolio je da se u narednih 15 dana poštuju navedene mere.

- Imaćemo komunlanu policiju i pripadnike MUP-a koji će to da poštuju. Želimo da sačuvamo zdravstveni sistem - naglasi je Lončar.

#Ana Branabić