AKTUELNO

Urednik portala "Embargo" Predrag Jeremić govoreći o kriminalnim klanovima istakao je da misli da njima nije epicentar Srbija kao mesto gde bi pravili velike biznise, ali da je Srbija na važnim putevima.

- Iz Srbije i Crne Gore se regrutuju kadrovi za opasne kriminalne radnje i poslove, počevši od ubistava, transporta na narko tržištu, pa do same realizacije svih tih poslova - rekao je Jeremić za PInk.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, nesumnjivo je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabar čovek ali da ne treba njegov fokus da bude na tome da brine o sopstvenoj bezbednosti, ali kako dodaje, ta hrabrost mora da se pretoči na njegovo najbliže okruženje koje brine o njegovoj bezbednosti.

- Obaveštajni rad i kontraobaveštajni rad zaštite predsednika i institucije predsednika države mora da bude na najvišem nivou - smatra on.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost rekao je da čim neko preuzme neku državnu funkciju po prirodi stvari "on je predmet" mnogih interesovanja, kako unutar zemlje i kriminalnih grupa, tako i određenih struktura izvan zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

- To naše službe znaju, postoji i za njih izuzetno dug period iskustva, i one preduzimaju onošto je potrebno da bi se stepen ugroženosti naših državnih rukovodilaca što je moguće više smanjio - objasnio je Kajtez za Pink.

Naravno, mi realno znamo, kako ističe, da to nije realno u potpunosti eliminisati i da postoji određen stepen rizika.

- Svako ko se prihvati ključnih državnih funkcija kao što je predsednik, premijer, šefovi službe, ministarstva... znaju da će biti pod povećanim pritiskom i povećanim stepenom opasnosti - rekao je Kajtez.

Ističe da predsednik može da ima svoje stavove, ali da to ne opravdava službu koja ga prati da praktično na neki korektan način mu skrene pažnju i da mu ne dozvoli da ulazi u određene nepotrebne rizike.

- To je jedan kompleksan sistem i to naše službe i organi znaju - naglašava Kajtez.

#Bezbednost

#predsednik