AKTUELNO

Cilj vežbe “Obruč 2020.” je prikaz obučenosti i opremnjenosti pripadnika MUP-a, za rešavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, rekao je za TV PINK pukovnik Vladan Mirković, pomoćnik komandanta specijalne anti-terorističke jedinice.

Kako kaže, pripadnici ministarstva će prikazati rešavanje krizne situacije, nastale usled terorističkog akta, kao što je na primer masovno ubijanje, koje kako dodaje zahteva posebne procedure u angažovanju posebnih i specijalnih jedinica.

“Vežba je koncipirana iz šest faza, koje hronološki prate rad. Prvo policijske patrole na mestu krizne situacije, zatim uvođenje interventne jedinice u akciju, zatim, angažovanje posebnih i specijalnih jedinica”, rekao je Mirković.

Borko Vuković iz helikopterske jedinice je rekao da će biti prikazana dejstva specijalnih jedinica, ali da je uključena i helikopterska jedinica.

Foto: TV Pink Printscreen

“Prikazaćemo u raznim fazama više stvari. U prvoj fazi prikazujemo praćenje vozila u kojima se nalazi odbegli terorista. Lociranje i praćenje tog vozila”, rekao je Vuković.

Kako kaže, prvi put u ovoj vežbi koristiće naočare za noćno osmatranje i gledanje.

“Izvršićemo i helikopterski desant na krov zgrade, gde će biti desant tehnikom brzog spuštanja konopcima”, rekao je Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

On dodaje da su i dosad rađene vežbe u noćnim uslovima, ali da su sada naočare te koje je pomoći u “nevidljivom” dolaženju na mesto zločina.

Antiteroristička taktičko-pokazna vežba "Obruč 2020", na kojoj će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prikazati veštine i sposobnosti u savladavanju terorista i oslobađanju talaca, biće održana danas od 17 sati na Novom Beogradu.

U vežbi će učestvovati pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, Policijske uprave za grad Beograd i Sektora za vanredne situacije.

Na vežbi će, pored 250 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, biti angažovano 28 vozila različite namene i pet helikoptera.

#Antiteroristička vežba