AKTUELNO

U rodnom selu patrijarha Irineja, Vidova kod Čačka, zavladali su muk i neverica kada je stigla vest da se zdravstveno stanje srpskog patrijarha naglo pogoršalo.

Desanka Gavrilović (88), snaha patrijarha Irineja, kaže za Kurir da joj je Miroslav Gavrilović, kako je patrijarhu Irineju nekada bilo svetovno ime, pomagao u svemu.

Tokom naše jučerašnje posete njegovom rodnom mestu ona nam priča da ga je od milošte zvala Bato.

- Udala sam se za Vikoma 1956. godine, Bato je tada živeo u Beogradu, radio je u nekom veoma uspešnom trgovinskom preduzeću. Studirao je Bogosloviju, kod nas je često dolazio, bio mi je kao brat.

- Pomagao mi je oko dece, ništa mu nije bilo teško. Pomagao mi je da nahranim i povijem decu. Teško sam podnela kada se zamonašio, taj njegov put mi je teže pao nego smrt brata, ali tako mu je bilo zapisano, šta ćeš, moj Bato... - priča za Kurir Desanka Gavrilović i dodaje

Dodaje da je patrijarh Irinej u Vidovu poslednji put bio letos, pre dva-tri meseca, radi dogovora o izgradnji crkve koja se gradi u zaseoku Gavrilovići.

- Mnogi rođaci mi zameraju što ga i danas zovem Bato, ali on je na to samo odmahivao rukom i moje reči dočekivao s osmehom. Mnogo mi je teško palo kad sam čula da je bolestan, ne daj Bože da doživim da umre - kaže naša sagovornica.

U patrijarhovoj kući pod Kablarom danas ne živi niko, povremeno tu navrati njegov unuk sa porodicom kada dođe iz inostranstva. Kuću obilazi i čuva upravo baka Desa, koja živi u neposrednoj blizini.

#Patrijarh Irinej