AKTUELNO

Patrijarh Irinej preminuo je u Vojnoj bolnici na Karaburmi u 90. godini od posledica virusa korona.

"U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)", saopštila je SPC.

Ono što ne možemo da ne primetimo, jeste vreme u koje se upokojio srpski patrijarh. Broj sedam poznat je kao duhovni, sveti broj kod hrišćana, ali i mnogih drugih vera i kultura.

Mnogi od brojeva koji su navedeni u Bibliji imaju dublje proročko ili duhovno značenje. Brojevi, i u Starom i u Novom zavetu, otkrivaju skrivene pojmove i značenja koja obično promaknu površnom čitatelju.

Kroz istoriju, ljudi velikog uma, poput Augustina, Isaaca Newtona, i Leonarda Da Vincia, pokazivali su više od neobične znatiželje prema važnosti biblijskih brojeva. 

Jednom prilikom, Isus je rekao: “Vama su i vlasi na glavi izbrojene.” (Matej 10,30). Očito bi, brojeve u Bibliji trebali pažljivo razmotriti.

Evo koja su sve značenja broja SEDAM:

- Prema Knjizi postanja Bog završava svet za šest dana, a sedmog se odmara.

- U hrišćanstvu predstavlja broj smrtnih grehova: gordost, zavist, bes, škrtost, lenjost, prejedanje i pohota.

- Sedam godina nesreće sleduje onome ko polomi ogledalo.

- Biti na sedmom nebu, znači biti na vrhuncu sreće.

BROJ SEDAM predstavlja savršenstvo i znak Boga, božanskog dela, kompletnosti, punoće, poslušnosti i odmora. Neki ga nazivaju i “vladarom” biblijskih brojeva jer se pojavljuje ukupno 562 puta u Bibliji, uključujući i izvedenice (sedmi, sedmice).

#Patrijarh Irinej

#broj sedam