AKTUELNO

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a u njegovom rodnom selu juče su strepeli za život prvog čoveka SPC.

Njegova snaja, krepka starica Desa Gavrilović i dan-danas zove srpskog patrijarha "bato".

- Naš Irinej najbolji je čovek kog poznajem! Dok je bio mlad momak, mnogo mi je pomagao oko dece. Da ih presvuče, obuče, izvede u šetnju. Tako je i sada, brine o meni, šta god mi treba, tu je za mene. Drva za zimu, ma sve mi je to on obezbedio... - pričala je juče Desa Gavrilović za Informer sa suzama u očima, nadajući se da će Irinej preživeti.

Foto: RINA

Iznad Desine kuće nalazi se domaćinstvo u kojem je patrijarh Irinej rođen i gde je proveo prve godine života. Tu danas živi njegov rođak Dejan Gavrilović, koji je poslednji put video patrijarha pre dva meseca.

Foto: RINA

- Nikad nije zaboravio svoje rodno selo, skoro je dolazio da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća. To je veliki čovek, koji svima pomaže i rečima i delima. Uvek je tu da svakoga sasluša i razume. Velika je čast biti u srodstvu sa njim i vući iste korene. Pamtim ga kao divnog strica i pravog duhovnika. Svako ko ga je bar jednom video u životu imao je za njega samo divne reči, jer takav čovek se samo jednom rađa - zaključuje Dejan.

Foto: RINA

#Patrijarh Irinej

#koronavirus