AKTUELNO

Predsednik parlamenta Ivica Dačić uputio je, u ime Skupštine Srbije i u svoje lično ime, izraze najiskrenijeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"Duboko me je ožalostila vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

On je istakao da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala.

"Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja", dodao je Dačić.

Kako je dodao, patrijarh će biti upamćen po svojoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao - mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost.

"Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost neka uvek ostane među nama", naveo je Dačić.

#Ivica Dačić

#Patrijarh Irinej

#Saučešće