AKTUELNO

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je danas građane da provere svoje podatke iz Centralnog registra stanovništva na portalu elektronske uprave i ukažu na nepravilnosti koje se odnose na njihove podatke, sa ciljem da već na proleće državne institucije mogu da pristupaju Registru i da građani više ne moraju da idu od šaltera do šaltera.

Građani, kako kaže, treba da provere podatke i prijave ako je neki podatak pogrešan kako bi se on korigovao.

"Volela bih da se građani upute u pošte i lokalne administracije jer će tamo dobiti parametre, odnosno dalja uputstva kako treba da koriste Centralni registar stanovništva", rekla je Obradović za Tanjug prilikom obilaska Kancelarije za IT i eUpravu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je objasnila da će u poštama, kao i lokalnim administracijama građani dobiti šifre za korišćenje portala euprava.gov.rs kako bi mogli da provere podatke.

"Više nećemo u različitim postupcima tražiti da ljudi idu od šaltera do šaltera i da prikupljaju dokumentaciju. To će institucije jedna od druge tražiti, odnosno, povlačiće iz centralne baze", objasnila je ministarka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njenim rečima, važno je da država radi posao za građane, jer su oni svuda u svetu, kao i u Srbiji svesni da je vlada njihov servis.

Obradović napominje da će biti potrebno vreme da se podaci provere i da se od marta ili aprila sistem stabilizuje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izrazila je zadovoljstvo organizacijom Kancelarije za IT i eUpravu i načinom na koji se podaci skladište i čuvaju, što je, kako kaže, najvažnije.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je rekao da se uspostavljanje moderne elektronske uprave zasniva na četiri registra: građana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Danas pravimo veliki iskorak zajedno sa Ministarstvom državne uprave na uspostavljanju Centralnog registra i mogućnosti da građani mogu da vide svoje podatke. Ovo je prva faza kada da će građani, ukoliko prijave nepravilnosti, dobiti odgovor u elektronsko sanduče u roku do 60 dana", istakao je Jovanović.


On je dodao da se Centralni registar stanovništva nalazi u državnom data centru po najvišeim tehničkim i bezbednosnim standardima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upitan ko vodi računa o bezbednosti podataka, Jovanović je kazao da je prema Zakonu o centralnom registru stanovništva definisano šta je čiji zadatak, odnosno ministarstvo će odobravati pristup Centralnom registru, a bezbednost podataka je na Kancelariji za IT i eUpravu.

#E Uprava

#Marija Obradović

#Mihailo Jovanović