AKTUELNO

Vest o smrti patrijarha Irineja dočekana je sa tugom i žaljenjem u Gračanici, čiji su meštani rekli da je poglavar SPC "sigurnom desnicom duhovno vodio svoj narod na Kosovu i Metohiji".

"Molimo se da mu Bog otvori rajska vrata. Nadamo se da će ga tamo sačekati naš sveti Sava, jer je dovršio Hram Svetog Save i svi naši patrijarsi i svetitelji. Molimo Boga da nam olakša ovo vreme kada smo izgubili naše velikane. Javlja se iskonski strah da i smo Boga naljutilii i kako ćemo dalje bez duhovnog vođe. Svaki pričest koji je primljen u manastirima na Kosovu i Metohiji je jedan dar kojim smo dobijali utehu", kazala je Brankica Kostić iz Gračanice za sajt Kosovo onlajn.

Prema rečima njenog sugrađanina Novice Filipovića, posle upokojenja mitropolita Amfilohija Radovića, stigla je jos jedna tužna vest.

"Patrijarh je zadužio ovaj narod, dolazio na KiM i u svakoj prilici se trudio da se naši manastiri ožive i obnove kao što su manastiri Draganac i Banjska", rekao je Filipović.
Građani severne Kosovske Mitrovice jedinstveni su u stavu da je smrt patrijarha Irineja veliki gubitak ne samo za srpski narod, već za čitavo pravoslavlje.

Darko Vuković, jedan od vernika koji je prisustvovao svakoj poseti patrijarha Irineja Severnoj Mitrovici rekao je za Kosovo Onlajn da je ovo ujedno tužan i radostan dan.

"Tužan je dan jer smo izgubili zemaljsko telo njegovo, čoveka koji je molio za mir, ljubav, dostojanstvo i jedinstvo srpskog naroda. Radostan je dan što Srpska pravoslavna crkva dobija još jednog ratnika na nebesima koji će svu svoju snagu i energiju, kao što je na zemlji ulagao za borbu za pravoslavlje, nastaviti i dalje da se bori za pravoslavlje i hrišćanstvo", rekao je on.

Predsednik crkvenog odbora u Severnoj Mitrovici Nebojša Milanović istakao je da se i ovog puta, nažalost, pokazalo da virus koji vlada ne bira koga zarazi.

"Mi, koji živimo na Kosovu i Metohiji smo posebno pogođeni, jer je patrijarh Irinej bio naš tračak nade u teškim trenucima i uvek je bio tu da nam pomogne rečima utehe, ali i svojim prisustvom na ovom području", rekao je Milanović.

Student - prorektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac kaže da je to veliki gubitak za čitav pravoslavni svet.

"On je bio čovek čija podrška nam je mnogo značila i koji je uvek bio tu za srpski narod na KiM, ali i za sve one kojima je pomoć bila potrebna. Nadam se da ćemo kao narod nastaviti da sledimo put i da živimo onako kako nas je upućivao naš patrijarh Irinej", rekao je Biševac.

Privrednik iz ovog grada Milun Keljanović smatra da je, nakon nedavne smrti mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, upokojenje patrijarha Irineja još veća tragedija i težak udarac za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod.

"Za samo dve nedelje, srpski narod su zadesile dve velike tragedije. Za Srbe na Kosovu to je preveliki gubitak, jer se on zalagao za naš opstanak na ovim prostorima", rekao je Keljanović.

#Patrijarh Irinej