AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je danas da je prioritet Srbije da bude deo EU i etablira sve moguće standarde i prakse Unije, te podvukao da je primarni cilj naše zemlje integracija, ali ne samo evropska, već i regionalna.

Momirović je, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, podsetio da Srbija i EU imaju mnoge projekte koje su sprovele, započele i koje će raditi.

"Teško je početi drugacije od onoga da kažem da su primarni cilj Srbije integracije, ne samo evropske, već i regionalne. Cilj je da Srbija bude deo razvijene Evrope. Mnogo smo uradili da bismo podigli standard građana i pravnu sigurnost, a želimo da tako nastavimo, zbog čega nam je važna pomoć EU", rekao je on.

Momirović je zahvalio Fabriciju na dosadašnjoj saradnji, ocenivši da se pokazao kao pravi prijatelj Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izrazio je uverenje da će ta saradnja biti kvalitetna u budcuhnosti, kao što je bila sa njegovom prethodnicom.

Momirović se zahvalio EU na velikoj pomoći i podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata, te ukazao da 75 odsto stranih direktnih investicija dolazi upravo iz zone EU.

"Ekonomija Srbije nezamisliva je bez ekonomije EU. Mi smo deo jedinstvenog tržišta i nadam se sutra i jedinstvene ekonomske zajednice", naglasio je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kazao je da je pred nama izazovan infrastrukturni projekat, koji se odnosi na autoput Niš-Priština, odnosno našu deonicu Niš-Merdare.

"Očekujemo da će taj projekat doneti ekonomski prosperitet celom regionu i podići opštine duž administrativne linije, koje su bile obeležene jakim stagniranjem", dodao je Momirović.

Fabrici je novinarima preneo da se razgovaralo o nastavku saradnje EU i Srbije, dodajući da je pun portfolio infrastrukturnih projekata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukazao je da je razgovaramo o projektima koji će se sprovesti zajedno kroz investicioni plan EU.

Pohvalio je pristup ministra i pozdravio njegovu privrženost nastavku infrastrukturnih projekata u Srbiji sa EU, u saglasnosti sa pravilima Unije.

"Srbija je najveća zemlja u regionu i može najviše dobiti od integrisanog regiona Zapadnog Balkana", uveren je Fabrici.

On je dodao da ministar Momirović ima pragmatičan pristup.

#Tomislav Momirović