AKTUELNO

Niš nikada neće zaboraviti 12. oktobar 2001. godine kad se ujutru oko 4.30 zapalio Saborni hram.

Vest se brzo proširila po gradu, tako da se veliki svet okupio ispred, a na čelu je bio tadašnji vladika niški Irinej. Svi su nemo gledali kako vatrena stihija guta simbol Niša.

Vladika Irinej se držao nekako, ali je s vremena na vreme trljao oči kao da je sprečavao da mu suze poteku niz obraze. Morao je da bude jak zbog parohijana koji su bili tu, tik uz njega. Svi su u tim trenucima bili nemoćni.

Izgoreli Saborni hram je bila njegova bolna tema verovatno do smrti.

I do dan-danas se ne zna kako je požar nastao u zoru kad su radnici na adaptaciji otišli dan ranije.

- Prvi znaci da se nešto neobično dešava čuli su se oko 4.30 kad su zazvonila manja, a zatim i veliko zvono, koji su inače povezani sa crkvenim alarmom. Istrčao sam u portu i krenuo ka crkvi. Kroz mala južna vrata primetio sam požar u unutrašnjosti hrama koji spolja još nije bilo moguće uočiti. Vatrogasci su stigli brzo, imali su problema da uđu u portu zbog uske glavne kapije, a dok su se snašli da uđu sa druge strane, požar je već zahvatio čitavo zdanje i moglo se samo skromnim protivpožarnim sredstvima delovati spolja. Unutra se inače nije moglo ni priviriti - svedočio je tada Irinej.

Vatra je prema negovim rečima nezadrživo gutala hram.

- Posle četrdesetak minuta krov i zidovi su pali, čule su se i eksplozije boca sa gasom, koji su koristili majstori angažovani na završnim poslovima adaptacije unutrašnjosti hrama. Posle toga je pao i južni zid i ugrozio jedno vatrogasno vozilo i vatrogasce. Ostali smo bez simbola ovog grada podizanog još pod turskim jarmom kad je tadašnjih oko 12.000 Nišlija odvajalo od usta da sagradi sebi veličanstven pravoslavni hram - rekao je vladika Irinej.

Na pitanje šta dalje budući poglavar SPC je rekao da ostaju vera i nada.

- Ostaju nam vera i nada u građane, u našu crkvu, vladu, braću u dijaspori, da što pre obnovimo naš saborni hram - svedočio je tada vladika Irinej.

Vatra je tada za nepun sat gotovo do temelja progutala staro i izuzetno crkveno zdanje koje je po mnogo čemu bilo simbol grada na Nišavi, a čiju izgradnju je još daleke 1856. godine, u doba Turaka, započelo oko 12.000 niških Srba.

Patrijarh srpski Irinej (91) preminuo je jutros u 7.07 sati u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" gde se nalazio na lečenju zbog zaraze korona virusom.

#Niš

#Patrijarh Irinej

#Požar