AKTUELNO

Povodom smrti patrijarha Irineja Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda izrazio je saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i svim drugim građanima Republike Srbije (RS) koji poštuju sekularizam, manjinska, ali i većinska kolektivna prava.

"CEAS koristi ovaj tužni povod da ukaže na neprihvatljiv, sve intenzivniji koordinirani  istorijski revizionizam oko prirode i legacije pravoslavnog i srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu. Nažalost, Zapadna međunarodna zajednica ne samo da o njemu ćuti i ne osuđuje ga,  već indirektno i direktno podržava, kršeći tako svoje proklamovane principe i erodirajući koncept otvorenog društva, donatorskih politika, objektivnih medija i naučnih metoda, u cilju ostvarivanja unapred zacrtanog ishoda budućeg statusa Kosova. Iako se CEAS nije slagao sa stavovima pokojnog patrijarha o tome šta i kako u stvari čuva naš narod i tekovine na Kosovu, sačuva naš i svaki drugi živalj u 21. veku i kakvi su politički napori i kompromisi potrebni da bi se to na delu,  a ne željama i molitvama ostvarilo, razumemo zainteresovanost SPC za ovu temu imajući sve specifičnosti kosovskog pitanja, koja se SPC itekako tiču", naveli su u saopštenju.

Oni podsećaju da je CEAS odavno ukazao i na sve slabosti zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori, za koji nam se takođe čini da nije bio u funkciji normiranja situacije već ostvarivanja drugih partikularnih ciljeva, zbog koga su principi žrtvovani.

"Imajući u vidu i sve specifičnosti mirnog razlaza Srbije i Crne Gore i odnosa SPC i Crne Gore smatramo da je   SPC imala sva legitimna prava da se i u taj spor uključi. CEAS od Zapadne međunarodne zajednice, njenih država, zvaničnika, eksperata i medija očekuje da se prema vernicima  SPC, pa i samoj instituciji, odnose sa makar formalnim poštovanjem  kao prema drugim verskim zajednicama koje su takođe (ili su njihovi suviše veliki delovi to radili da bi se razlikovalo) kroz istoriju činile greške, mnogo, mnogo, mnogo   veće  nego SPC, poput  podrške nacizmu, a i danas ih muči nesrazmerno  veći teret pedofilije i njenog zataškavanja na primer, nego SPC. Podsećamo da SPC i pored dogme o ženskim i LGBTQ+ pravima, u praksi ne ometa napredak države Srbije da ih unapređuje, što baš i ne vidimo u vrlo velikom delu savremenog muslimanskog  ili hindu sveta,  da spomenemo samo neke od drugih verskih zajednica sa diskriminatorskim odnosom prema mnogim društvenim grupama", navode.

#CEAS

#Saučešće