AKTUELNO

Ako želite da doživite bar jedan "spust za pamćenje" naš savet vam je da obavezno izaberete ovu destinaciju, reku Lim

Ukoliko se odlučite za rafting na divljim srpskim rekama, budite sigurni da ćete osetiti adrenalin koji je jedinstven. Dobra stvar kod raftinga je da možete da uživate u lepoti divlje prirode, a da pritom budete bezbedni.

Foto: YouTube screenshot

Naš savet vam je da odlučite da se prepustite brzim srpskim rekama i iskusnim skiperima na Limu, Ibru, Nišavi ili Drini. Sigurno ćete ostati bez daha i poželeti da se vratite po još.

Prirodna i divlja lepota naše zemlje – Lim

Rafting na Limu se organizuje od 2000. godine kada su planinarski i rafting klubovi iz Prijepolja osnovali Limsku regatu koja se tradicionalno održava svake godine krajem maja ili početkom juna. Na regati učestvuje veliki broja splavara iz Crne Gore, Srbije i drugih zemalja. Rafting se obično organizuje u maju i junu.

Foto: YouTube screenshot

Lim je reka koja izvire iz Plavskog jezera na nadmorskoj visini od 930 metara. Dugačak je 220 kilometara i teče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Uliva se u Drinu u blizini Višegrada na nadmorskoj visini od 300 metara.

Uz divnu plavu boju reke, njenim brzacima i celukupnu atmosferu imaćete priliku da osetite čari srpskog turizma na malo drugačiji način. Oni koji nikada nisu bili na raftingu, posle ovog iskustva poželeće da se vrate.

Za bezbedan rafting potrebna je odgovarajuća oprema

Sigurnosna kaciga koja ima ulogu da vas zaštiti od povreda u slučaju bilo kog incidenta. Spasilački prsluk koji ne smete da skidate tokom celog raftinga. Nepromočiva jakna koja je namenski napravljena da vas šiti od od vode, vlage i hladnoće. Posebno odelo koje je obično debljine 5 milimetara i ima ulogu da vas zagreje i zašttiti. Oni iskusni savetuju da se uzme odelo sa dugim nogavicama, jer štiti i od sunca. Iako je temperatura vode tek negde oko desetak stepeni, rafting se organizuje tokom leta kada temperatura dostiže i do 40 stepeni. Često se dogodi da pod adrenalinom, tokom spusta, izloženi delovi tela neprimetno završe sa opekotinama.

Neoprenske čizme koje takođe imaju ulogu da vas zagreju, jer su reke inače jako hladne. One su izgrađene od materijala debljine 6 milimetara i obložene su sa unutrašnje strane.

Foto: YouTube screenshot

Veslo za rafting i čamac su oprema koja se podrazumeva. Pomoću vesla aktivno učestvujete u raftingu, dok gumeni čamac ima kapacitet 8 do 10 osoba i napravljen je za ovakve prilike.

Pre odlaska na rafting se dobro raspitajte kako je tura organizovana, da li nosite stvari sa sobom do obale ili će vas pokupi u kampu samo sa opremom. Takođe, važno je da znate šta da radite ukoliko nosite naočare ili ako imate neke druge specifične potrebe.

Svi koji su se ikada odvažili da se upuste u ovu avanturu, kažu da je iskustvo “fenomenalno” i da bi ga ponovili. Neretko se i vraćaju svake godine.

Foto: YouTube screenshot

Međutim, ima i onih koji su, bez obzira na oduševljenost samim spustom, poneli i ne baš tako lepa iskustva – prehladili su se, dobili opekotine od sunca… Oni ipak priznaju da su uglavnom sami krivi, jer se nisu dobro informisali pre polaska i pripremili. Ipak, svi koji su doživeli ovo iskustvo, čak i da su prošli ko bos po trnju, požele da ga ponovo dođu na rafting.

Ono u čemu su svi saglasni, jeste večernje druženje koje se u kampovima organizuje posle raftinga, kada se svi opuste uz vatru i neizbežni roštilj.

#Lim

#Splav

#Srbija

'