AKTUELNO

Sa samo 16 godina otkrila je da ima rak na mozgu.

Svaki sekund života Anje Vujnović (18) iz Vojke, kod Stare Pazove, bio je ispunjen. Disala je punim plućima, postavljala sebi ciljeve sa osmehom na licu i verom u život. Onda je opaka bolest sve promenila. Sa samo 16 godina otkrila je da ima rak na mozgu.

I pored teške bolesti, završila je srednju medicinsku školu sa svim peticama. Međutim, svi planovi mlade, hrabre, vesele Anje sad su stavljeni na čekanje, jer ona sad ima samo jedan cilj - da preživi.

U godinama kad život tek počinje, neverovatna Anja strahuje da će njen da se završi. Sa tim strahom, koji parališe i najsnažnije, ona se nosi svaki dan, svakog minuta, sekunde...

I ne dozvoljava da joj on skine osmeh sa lica i ukrade veru u bolje sutra.

- Ima uspone i padove. Jedan dan plače, ali već sutradan bude vesela i bori se. Volela bi da nastavi sa školovanjem kad se sve završi - otkrila je intimne trenutke za Telegraf.rs majka Živana Vujnović.

Foto: Facebook.com

Teška bolest zaustavila je Anjin život. Ali bar je mogla da viđa svoje prijatelje. Međutim, sad niko ne sme da joj dolazi zbog korone. Još jedna bolest otežala je život devojke, koja je u godinama u kojima misli o smrti ne treba da postoje.

- Moja ćerka je sad veoma usamljena. Ne sme da viđa drugarice, drugove, prijatelje jer bi za nju bilo jako opasno da se razboli. Mnogo bi joj bilo lakše da ne postoji korona. Pre raka svaka žurka je bila njena, a sad ne može ništa, sad nema ništa sem borbu za život - ispričala je majka.

Saznanje o bolesti

Prelepa Anja je saznala da ima rak na malom mozgu, medulloblastoma, gradus IV jer je primetila da joj slova podrhtavaju kad pomera glavu. Takođe je imala i jutarnje mučnine i duple slike.

- Lekar ju je uputio da uradi magnetnu rezonancu glave krajem decembra 2018. godine. Hitno je operisana početkom januara 2019. Veoma smo zadovoljni operacijom jer je sve izvađeno - objasnila je naša sagovornica.

Posle operacije Anja je imala 33 zračenja i prošla je osam ciklusa hemioterapije. Poslednju je završila krajem marta ove godine.

- Malo dece može da izdrži svih osam ciklusa ali ona je izgurala. Anja je sve uspela da izgura. Kad samo pomislim da smo više bili na onkologiji nego kod kuće - podelila je najteže trenutke Anjina majka.

Nakon operacije Anja je i dalje imala duple slike, ravnoteža joj je bila poremećena i nije mogla da hoda. Sad je krenula na fizikalne terapije i napreduje.

Neverovatna Anja se oporavlja. Rak je skroz uklonjen. Međutim, i dalje postoji mogućnost da se "vrati".

- Ako bude recidiv ide na glavu ili kičmenu moždinu. Da se to ne bi desilo dobili smo odgovor da postoji imuno terapija u Solunu. Ona košta oko 50.000 evra. Potrebna nam je pomoć da prikupimo taj novac - zaključila je razgovor za Telegraf.rs Živana Vujnović, majka devojke kojoj je potrebna pomoć svih nas.

Anji je potrebna velika materijalna podrška za imunoterapiju, specijalističke preglede, laboratorijske analize, medikamente, suplemente, kao i za putne troškove i smeštaj u inostranstvu.

Učestvujmo u Anjinoj pobedi nad bolešću! Budimo humani!

Pomozimo Anji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 903 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human903 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795158-96

Uplatom na devizni račun: 160600000079550234

IBAN: RS35160600000079550234

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

#Anja Vujnović