AKTUELNO

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof dr Mirsad Đerlek kaže da je cela zemlja u opasnosti i da se zdravstveni sistem i država nadljudskim naporima trude da nađu svakom pacijentu mesto za lečenje.

- Nižu se crni rekordi. Virus je u velikoj brzini. Preneo se iz noćnih klubova i kafića u porodice. U bolnicama imamo i cele porodice, po dve tri generacije koje zajedno leže i leče se – rekao je Đerlek za Pink.

Kako kaže, to se nije dešavalo u prvo i drugom talasu i očigledno je da je treći mnogo jači i po kliničkoj slici koja je mnogo teža, zbog čega se i pune jedinice intenzivne nege, a to znači i veći broj umrlih.

- Ono što najviše plaši jeste da ćemo u nardnih sedam do 10 dana ići uzlaznom linijom. Verovatno ćemo dostići čak i 8.000 novozaraženih dnevno, broj umrlih može biti i do 50 što zaista zabrinjava – kaže Đerlek.

Prema njegovim rečima, u Beogradu više nije 50 odsto od broja obelelih, već nekih 30 odsto i desilo se prelivanje.

- Sada imamo veća žarišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Novom Pazaru... stanje je vrlo zabrinjavajuće u celoj zemlji. Nadljudskim naporima se trudimo da svakom pacijentu nađemo mesto za lečenje – istakao Đerlek.

 On je naveo da se povechava broj testiranih osoba i da che ichi na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

Foto: TV Pink Printscreen

Opasnost od razbuktavanja za praznike

 Dekan Medicinskog fakulteta prof dr Nebojša Lalić napominje da građani Srbije i daljemisle da je korona negde drugde i da se dešava nekom drugom, a najgore je kakokovid zasipa i može se uvući u porodice neočekivano.

- Vrlo je često da se virus unosi u zdravstevne ustanove i da se medicinskiradnici osipaciju. Posebno je pred predstojeće praznike važno imati na umu da suosnovni generator zaražavanja su manja okupljanja. Pokušajmo da se togauzdržimo – rekao je Lalić.

#Mirsad Ðerlek

#koronavirus