AKTUELNO

U KBC Dragiša Mišović trenutno je na lečenju 356 kovid pacijenata i svi kapaciteti su popunjeni, kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić.

- Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. Klinička slika pacijenata koji su trenutno kod nas na lečenju je neuporedivo teža nego kod pacijenata koji su bili u prethodna dva talasa, tako da sada i bolničko lečenje duže traje - rekao je Savić za Tanjug.

On je rekao da su 83 pacijenta u jedinici intenzivne nege, da je 21 intubiran i na respiratoru, a da su ostali na visokim protocima kiseonika.

Navodi da pacijenti oboleli od kovid 19 u proseku ostaju na lečenju oko 12 dana, a da pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

Savić podseća da lek za virus korona ne postoji, već da se leče samo posledice.

- Postupamo u lečenju prema protokolima Svetske zdravstvene organizacije i ne odstupamo od tih protokola. Trebaće nam dosta vremena, kada sve ovo prođe, da sagledamo šta je sve od lekova pomagalo pacijentima, a šta ne - rekao je Savić.

Pacijenti koji su na lečenju u Mišoviću uglavnom imaju respiratornu manifestaciju bolesti, sa obostranom upalom pluća.

Bilo je, kaže, pacijenata i sa gastrointestinalnom manifestacijom bolesti, ali su u više od 95 odsto slučajeva u pitanju respiratorne manifestacije.

U Mišoviću se leče i deca zaražena virusom korona i trenutno je na lečenju u bolnici 24 dece, sa 17 pratilaca.

- Sva deca su sa lakšom kliničkom slikom. Kovid 19 kod dece uglavnom prati visoka temperatura i najblaže upale pluće - naveo je on.

U epidemiji virusa korona, koja u Srbiji traje već devet meseci, nije lako ni zdravstvenim radnicima, ali ni pacijentima koji se, osim sa virusom, bore i sa raznim strahovima, panikom.

Kaže da je od 1.222 zaposlenih u KBC Dragiša Mišović, virusom korona zaraženo njih 72 - lekara, sestara, tehničara, zaposlenih u tehničkoj službi.

- Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su zaraženi u bolnici, jer se više ne zna put zaražavanja, da li je to bilo na radnom mestu ili van radnog mesta - rekao je on.

Savić je apelovao na sve građane da smanje socijalne kontakte i nose masku, kako bi sprečili širenje virusa, zaštitili sebe, ali i druge.

#KBC Dragiša Mišović