AKTUELNO

Na području južnog Banata očekuje se u četvrtak i petak jak olujni i jugoistočni vetar (košava) maksimalne brzine od 24 do 28 m/s, odnosno i do 100 kilometara na sat, navodi se u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Takođe, RHMZ navodi da će sve do nedelje u košavskom području biti vetrovito sa umerenim i jakim, jugoistočnim vetrom.

Foto: RHMZ

Sutra će ujutru ponegde biti slabog mraza, po kotlinama i magle. U toku dana će biti  pretežno vetrovito i malo toplije, u većini mesta suvo. Posle podne ponegde na severu, zapadu i jugozapadu, očekuje se kratkotrajna slaba kiša. Vetar će u višim planinskim predelima i u košavskom području jak, južni i jugoistočni, a u južnom Banatu i olujni, zbog čega je za ovo područje zemlje izdat narandžasti meteoalarm koji će na snazi biti sve do nedelje.

Foto: RHMZ

Udari vetra veći od 24 m/s znače da je moguća šteta na pokretnoj i nepokretnoj imovini (naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima...), zatim da su mogući problemi u transportu i saobraćaju (mogućnost prevrtanja automobila i kamiona...), da je moguća šteta na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana i slabijih stabala), kao i problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja do ugroženosti života ljudi i životinja.

#RHMZ

#narandžasti meteoalarm

#olujni vetar

#upozerenje rhmz