AKTUELNO

Premijera filma "Dara iz Jasenovca“, srpskog kandidata za Oskara i Zlatni globus, održana je u Gračanici, što je donekle mnoge iznenadilo, ali poznati srpski reditelj Predrag Gaga Atonijević za Kosovo Onlajn objašnjava zašto je upravo odabrano da filmski život njegovog ostvarenja krene sa Kosova.

"Kako bih rekao, Srbe sada na Kosovu stavljaju u logor i tako ih tretiraju, što nije lepa asocijacija, nego tužna. Međutim, život mora da ide dalje, izguraćemo sve te stvari, a upravo "Dara iz Jasenovca“ daje nadu na kraju, jer je to film ne o tome kako su nas ubijali, nego kako smo preživeli i simboličan je razlog zašto smo krenuli sa Kosovom“, navodi Gaga Antonijević, koji se trenutno nalazi u Los Anđelesu.

Planirate li u budućnosti da snimite film o stradanju Srba na Kosovu?

Imam i to u planu. Da snimim film o tome šta se dešava Srbima na Kosovu, videćemo, čovek bira, Bog odlučuje. Radim dosta toga, serija i filmova.  Tokom proteklih godina sam radio velike i bolne teme, Prvi svetski rat, sada Drugi svetski rat, film Spasitelj koji se bavio ratom u bivšoj Jugoslaviji, i sada imam nameru da se dotaknem i Kosova. U toj sam fazi života, imam 60 godina, i želim da se bavim najbolnijim tačkama našoj istoriji, ako mi Bog bude dao i da snimim.

Koliko je bitno što je "Dara iz Jasenovca“ i u konkurenciji za Zlatni globus?

To je velika stvar, jer u principu nemamo pristup Zlatnom globusu jer to zahteva prikazivanja filma u SAD, odnosno američkog distributera. Na prste ruke se mogu nabrojati naši filmovi koji su doživeli američko prikazivanje, jer američki distributeri vrlo pažljivo biraju šta će da uzmu. Plan je da startuje u bioskopima 5. februara, a zbog cele situacije oko pandemije, plan je da se za početak ide u većim gradovima u manjem broju sala i da se potom širi.

Kako procenjujete šanse vašeg ostvarenja u trci za prestižnim nagradama?

Biće teško, ali ima uvek šanse. U konkurenciji za Oskara ima preko 90 filmova, za Zlatni globus će biti manje, ali tu ideš protiv američkih ostvarenja. Što kažu Bog odlučuje, ali ne bi američki ditributeri uzeli "Daru iz Jasenovca", a da ne misle da je izuzetno snažan i da će ga američka publika razumeti i reagovati na njega.  

#Holivud

#Jasenovac