AKTUELNO

Situacija se ne smiruje, postaje dramatična, ne znamo koliko će još kapaciteti koje proširujemo, moći da podnesu ovoliko širenje virusne infekcije, rekla je za TV PINK prof. dr Edita Stokić, direktorka KC Vojovdine.

Dr Stokić, istakla je da je u KC Vojvodine u Novom Sadu rapidno tokom poslednjih nekoliko nedelja povećan broj pacijenata obolelih od kovid-19 virusne infekcije, što je, kako kaže, rezultiralo i povećanjem broja hospitalizovanih pacijenata.

„Od početka epidemije u našoj zemlji, do danas je 422 pacijenta hospitalizovano u KC Vojvodine, 25 njih je s obzirom na tešku kliničku sliku, zahteva mehaničku ventilaciju. S obzirom da kapaciteti KC Vojvodine nisu mogli da opskrbe ovoliku potrebu za hospitalizacijom pacijenata, i naš Insitut u Kamenici priključio se kovid sistemu“, rekla je dr Stokić.

Kako kaže, situacija je dramatična i tome govori u prilog naredba pokrajinskog sekretara za zdravstvo da se otvara i privremena bolnica na Sajmu. 

„Juče smo ušli u pripremu novih kapaciteta na Sajmu. Sve to pokazuje da se situacija ne smiruje, već da postaje dramatična, jer ne znamo koliko će još kapaciteti koje proširujemo, moći da podnesu ovoliko širenje ove virusne infekcije“, rekla je dr Stokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Pomoćnik direktora KBC „Dragiša Mišović“, prof. dr Predrag Savić, rekao je će tih 1.000 postelja koje se spremaju u bolnici u Batajnici, dosta pomoći, ali i istakao da je organizovati bolnicu za 1.000 pacijenata je veoma ozbiljna stvar. 

„Logistički je to jako problematično. U KCB „Dragiša Mišoić“ je angažovano 1.200 ljudi za 350 pacijenata, pa onda zamislite koliko je osoblja potrebno za bolnicu od 1.000 kreveta“, rekao je dr Savić.

On ističe da će ta bolnica apsolutno rasteretiti i sam „Mišović“, ali dodaje da je logistički to zaista veliki poduhvat.

„Trebaće period od minimum dve do tri nedelje, da se ti timovi uigraju i da stvari profunkcionišu na pravom nivou“, rekao je dr Savić.

Potrebno je, kako kaže, da se naviknu i na prostor.  

#Edita Stokić

#Predrag Savić