AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potvrdio je da je noć u glavnom gradu Vojvodine bila izuzetno teška kada je reč o epidemiji korona virusa.

"Imam osećaj da stalno ponavjam jedne te iste rečenice, ali nažalost tako je I ne mogu da kažem ništa dobro. Ne mogu da kažem ništa dobro u pogledu brojeva, pregleda broja novoinficiranih. Svakodnevno ima 400 do 500 novozaraženih, pa I do 550. Verovali ili ne, stiže na nam na naplatu taj Crni petak, zaista sve je više zaraženih žena I to u životnom dobu od 15 do 50 godina. Pre toga je verovatno bio Aranđelovdan… Nadam se da će mere dati rezulatate , sada sa ovim oštrijim meremama gde će preko vikenda biti skoro sve zatvoreno. Ali mere mogu da daju rezulatate samo ako ih se svi pridržavamo. Stanje u Novom Sadu je teško", rekao je Vučević.

On je zamolio sve da se se pridržavaju mera kako bi pokušali da se stabilizuju da sačuvaju ljudske živote i zdravlje građana.

"I od pokrajnskog sekretara za zdravstvo čuli smo da je situacija u celoj Vojvodini izuzetno teška I razumem zašto me je zvao sa zahtevom da se Novosadski sajam otvori kao privremena kovid bolnica. To nije pitanje samo Novo Sadan nego I cele Vojvodine. U nekim gradovima u Vojvodini još je teža situacija nego u Novom Sadu. U Banatu je dosta složena situacija. Očigledno je da se iz velikih cenatra sada spušta ka manjim opštinama koje nisu bile za sada toliko ugrožene I zahvaćene" , rekao je Vučević.

On je podvukao da je procena lekara da u Novom Sadu treba da se otvori privremena bolnica na Sajmu.

"Koncept Sajma neće raditi kako je to bilo letos, pacijenti sa lakšim oblicima ili bez simptoma, već za srednje teške pacijente. Sinoć je već postavljeno , trenutno 50 vojnika radi na opremanju I oko 50 volontera. Ne mogu da obećam do večeras, ali najkasnije do sutra ujutru privremena bolnica Sajam biće završena I predate Kliničkom centru na upravljanje. Ne možemo da organizujemo rad bilnice, ali što se tiče logistike obezbedićemo sve što je neophodno. Odluka kada će biti primljeni prvi pacijenti je na Kliničkom centru Vojvodine da ubaci svu neophodnu opremu. Kapacitet te manje hale na Sajmu je 330 ležajeva. Ne mogu da isključim mogućnost da će I sportska hala biti pretvorena u bolnicu. Nadam se I molim Boga da za tim neće biti potrebe. Sve je na ivici izdržaljivosti. Da ne kažem da je sto vozača ispalo iz rada zbog kovida, oko sto vaspitačica su izloaciji", rekao je na kraju Vučević opsujući tešku situciju u Novom Sadu.

#Miloš Vučević

#Novi Sad

#koronavirus