AKTUELNO

Jednokratna pomoć u visini od 5.000 dinara biće isplaćena svim penzionerima 17. ili 18. decembra, a u gotovo istom periodu pomoć od države može da očekuje i ugostiteljski sektor u visini jedne minimalne zarade, izjavio je danas za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je istakao da je država za 1,7 miliona penzionera izdvojila 8,9 milijardi dinara za tu vrstu pomoći.

-Nije mala suma novca, ali smo sačekali rezultate prihoda za novembar i u novembru smo imali malo veće prilive nego što smo planirali, zato smo odlučili da tim viškom pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija - rekao je Mali.

Ističe, da će u narednih 10 do 15 dana država isplatiti i jednu minimalnu zaradu za sve one koji rade u ugostiteljskoj industriji, odnosno ugostiteljima, rent-a-car agencijama, turističkim vodičima, hotelijarima...

Mali navodi da je sa tim novim merama, paket pomoći države građanima i privredi tokom ove godine porastao na šest milijardi evra, što je, kaže ministar, oko 12,9 odsto BDP-a.Podsetio je da je od početka krize izazvane koronom, država pomogla privredu sa tri puna minimalca i još dva do 60 odsto vrednosti minimalne zarade, pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, jednokratna pomoć penzionerima u aprilu od po 4.000 dinara.

Zatim, dodao je, država je povećala plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a uplaćena im je nedavno i jednokratna pomoć u vrednosti od po 10.000 dinara.Mali dodaje da je država obezbedila i garantnu šemu od dve milijarde evra, ali i kredite preko Fonda za razvoj u vrednosti od 200 miliona evra.

Podseća da je uveden i moratorijum na sve kredite, da je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade, ali i da je smanjena referentna kamatna stopa.

#Pomoć

#Siniša Mali