AKTUELNO

Zima samo što nije počela, pa ako i tokom nje vozite nesmanjenim intenzitetom ovi saveti će vam pomoći da izbegnete probleme sa paljenjem, proklizavanjem ili otključavanjem...

Možda ovaj vikend, uprkos jakom vetru, i nije izgledao tako, ali je činjenica da se kraj jeseni bliži i da nam za petnestak dana dolazi zima. Zato je sada pravo vreme da se pozabavite pripremom svog automobila za zimske dane.Pravovremenom pripremom, uštedećete dosta vremena, novca i nerviranja. Zato vam donosimo savete koji će vam pomoći da izbegnete probleme sa paljenjem, proklizavanjem ili otključavanjem automobila kada stegne zima:

- Sredite pukotine na staklima, jer one predstavljaju veliki rizik zbog razlika u temperaturi. Staklo se pri temperaturnim razlikama širi, što može dovesti do stanja pukotina kada se više ne mogu popraviti. Ova oštećenja možete proveriti u svim servisima koji rade popravke i zamene stakala.

- Proverite antifriz, jer njega po pravilu treba menjati svake dve godine. Ako u automobilu već imate antifriz ispitajte njegove tačke smrzavanja instrumentom za to. Ovo morate da uradite, jer antifriz vremenom gubi svoja svojstva, a ako se rashladna tečnost zaledi posledice mogu biti katastrofalne po motor automobila.

- Zamenite metlice brisača, ako su istrošene. One su zadužene za uklanjanje vode, snega i svega što smeta da bi vozač imao čist pogled kroz vetrobran.

- Zaštitite automobil voskom i poliranjem. Vosak može biti čvrst ili tečan i nanosi se ručno. Poliranje će omogućiti saniranje određenih oštećenja i ogrebotina. Ovo možete obaviti sami ili u nekoj autoperionici.

Foto: Pixabay.com

- Zamenite akumulator na vreme, ako on više nije na visini zadatka, jer zima je godišnje doba kada se on najviše troši.

- Sredite limariju. Sva oštećenja na njoj dovode do korozije koja je tokom zime na udaru zbog vremenskih uslova i soli na putevima. Kod toga je najvažnije sprečiti širenje korozije. Mala oštećenja i ogrebotine možete zaštititi korektorom ili auto lakom.

- Da biste imali dobru preglednost tokom vožnje bitno je da nabavite tečnost za pranje vetrobrana sa niskom temperaturom smrzavanja. Vodite računa o tome da uvek imate rezervnu bocu tečnosti u automobilu. Ovu tečnost možete kupiti kao gotovu ili proizvod koji se meša sa vodom. Boljem održavanju vetrobrana doprineće i podešavanje prskalica uz pomoć obične igle kojom ćete napraviti jači mlaz.

- Filter kabine zamenite i očistite sve prljavštine iz usisnika kako bi grejanje i ventilacija funkcionisali bez problema.

Zimi je uvek, a naročito ako svoj auto vozite istim intenzitetom kao i leti, preporučljivo da u kolima imate nešto ili sve od sledeće opreme (u zavisnosti od od toga gde se sve i kakvim saobraćajnicama krećete): metlice brisača, strugači za led, lopata, upaljač, kablovi za startovanje, flaša vode, alat, punjač za mobilni telefon, baterijska lampu, čekić za razbijanje stakla, ćebe, kanap, gumene patosnice…

#Automobil