AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da su Predlogom budžeta za 2021. godinu planirana velika ulaganja u zdravstvo, ukupne vrednosti 15,2 milijardi dinara.

Obrazlažući budžet za narednu godinu u parlamentu, Mali je istakao da će sredstva biti izdvojena za završetak Kliničkog centra u Beogradu i Kliničkog centra u Novom Sadu, kao i za početak radova na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Pored tih ustanova, Mali je naveo da će novac biti izdvojen za radove na Dedinju 2, za radove za Kliniku za infektivne i tropske bolesti, radove na opštoj bolnici u Loznici, Aranđelovcu, Vrbasu, Surdulici, Vranju, Kikindi, Pirotu, Prokuplju. Takođe, za Dom zdravlja u Novom Sadu biće izdvojeno 7,8 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za Dom zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj banji, kao i za Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

Ministar je kazao da je reč o 22 zdravstvene ustanove za koje su ugovori već potpisani i dodao da su na nekim ustanovama radovi već krenuli, a da na ostalim počinju sledeće godine.

"Jačina i snaga jedne zemlje više se meri samo politički i ekonomski, već je vezana i za otpornost zdravstvenog sistema. Mnoge zemlje, razvijenije od Srbije, su pale na ispitu kada je u pitanju korona, jer nisu dovoljno ulagale u zdravstvo", rekao je Mali.

Istakao je da je tokom virusa korona nivo hospitalizacije u našoj zemlji najveći u Evropi i da iznosi između 12 i 38 odsto, dok u Nemačkoj iznosi između jedan i četiri odsto.

Mali navodi da je zbog toga veliki pritisak na naše zdravstvo i da će ih zato država uvek podržati većim platama i ulaganjima u zdravstvene ustanove.

Vrednost stranih investicija ove godine 2,3 milijarde

Mali je izjavio da će Srbija ovu godinu završiti sa prilivom stranih direktnih investicija od 2,3 milijarde evra.Mali je, takođe, istakao i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona nijedan investitor nije povukao odluku da ulaže u Srbiju.

Ta informacija, dodaje on, dovoljno govori o atraktivnosti i sigurnosti naše zemlje za početak ili širenje poslovanja.

"Budžetom za narednu godinu mi smo iznos novca koji je vezan za podršku takvim investicijama za skoro 50 odsto povećali u odnosu na 2019. godinu", rekao je Mali u Skupštini.

Naveo je da je naša zemlja atraktivna investitorima jer je pokazala kakvim se merama odgovara na krizu, da ima stabilne plate i penzije koje se isplaćuju u dan, kao i makroekonomsku stabilnost.

#Siniša Mali