AKTUELNO

Država se ozbiljno bori protiv kriminala i korupcije, čemu je dokaz i to da se po prvi put govori o povezanosti mafije sa policijskim strukturama, navode sagovornici "Novog jutra".

Organizovani kriminal, kao i kriminalitet, nikada ne može da nestane, već se samo može dovesti u razumnu meru, kaže za Pink advokat Toma Fila.

- Jedna od primedbi EK Srbiji bila je ta što smo se prošle godine, u odnosu na ovu, više borili protiv organizovanog kriminala. Sada sve što preduzima predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, u smeru je ove primedbe. Iako ne smatram da ćemo ikada ući u EU, dobili smo propise koji su dobri za nas same – navodi Fila.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da su naši ljudi jako zastupljeni u narko trafikingu, da smo svedoci rata crnogorskih klanova koji se preneo i na Srbiju, a da ne bi bilo dobro da se utvrdi da su u sve to umeštane politika i obaveštajne službe.

- Opasno je ako se kriminal udruži sa politikom i policijom – kaže advokat.

Ljuban Karan, pukovnik KOS u penziji, ističe da se ne sme dozvoliti jačanje mafije u odnosu na policiju i državu, jer bi to dovelo do toga da mafija ima kontrolu. Ističe da je borba Srbije protiv kriminala sada energična i odlična, za razliku od prethodnih godina kada je postojalo puno najava, ali ništa konkretno nije činjeno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prvi put imamo jasne dokaze da unutar policije imamo barem oko 30 policajaca na visokim funkcijama za koje se sumnja da rade za mafiju. Ovo je postignuto zahvaljujući dobrom i posvećenom radu Ministarstva – kaže Karan.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ljuban Karan

#Toma Fila