AKTUELNO

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) rekla je da je najvažnije koliko je vakcina bezbedna, a zatim koliko je efikasna, kao i koliko dugo traje imunitet stvoren prilikom te vakcinacije.

- Najveća je mogućnost da se na tržištu stvore vakcine koje su bazirane na primeni genetskog materijala virusa sa različitim nosačima, a postoji i nekoliko vakcina kineskih proizvođača proizvedenih na klasičan način sa umrtvljenim virusom, dok su ostale vakcine bazirane na RNK virusu - rekla je Gnjatović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zapravo se još uvek ne zna koliko će trajati imunitet koji će nastajati nakon vakcinacije, a pretpostavlja se da će to trajati dve godine - istakla je ona, dodajući da nisu u pitanju trajni efekti.

Objašnjava da ostaje da se za dve godine razvije nešto trajnija formula ukoliko se bude nastavilo širenje ovog virusa.

Kako ističe, moguće je da je virus korona mutirao više od 12.000 puta i objasnila da virusi stalno mutiraju u prirodi i da je to uobičajen proces.

Profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović istakao je da smo još uvek u crnoj zoni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pojavilo se jedno tanko svetlo na kraju tunela, spali smo za tri indeksna poena, a to znači kao da kad bismo se sa Himalaja spustili jedan stepenik - objasnio je Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe problem je što u celoj Evropi to pada polagano.

- Sad se sve nekako usporilo, usporio se taj pad, sa nama su u grupi i Hrvatska, Slovenija, Gruzija i Litvanija - rekao je on.

Od ovih koji su najbolji tu su, kako ističe, Irska i Island.

Foto: TV Pink Printscreen

On upozorava da istovremeno brojke u Evropi nisu ni malo naivne iako dolazi do pada.

Prikazao je i projekcije za narednih 14 dana i rekao da bi to trebalo da pada broj obolelih, kao i da se na grafikonu vidi "muka" zemalja da se spuste dole.

Na pitanju da li su izolacija i PCR test dovoljni što se ulaska u našu zemlju tiče, Kočović kaže da će kao i letos drugi da nas spasu od nas samih, kao i da pretpostavlja da će Krizni štab da donese neke nove odluke.

#Marija Gnjatović

#Patar Kočović