AKTUELNO

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je za TV PINK da se, kada se analiziraju saobaćajne nezgode sa smrtnom posledicom, uočava veliko prisustvo alkohola.

„Svaki sedmi slučaj, odnosno svaki sedmi vozač se pokaže da je bio pod dejstvom alkohola. To je jedno veliko zlo i zbog toga se postavlja pitanje da li je kaznena politika za dela koja se izvrše pod dejstvom alkohola odgovarajuća“, rekao je Okanović.

Kako kaže, nalazimo se u čudnoj situaciji, gde su kazne za prekršaje sve strožije, dok su kazne za krivična dela sve blaže.

„Imamo bizarnu situaciju, da lice koje vozi sa 2,5 promila alkohola blaže može da bude kažnjeno ukoliko je povredilo nekoga, nego u toku rutinske kontrole ukoliko je slučajno zatečen“, rekao je Okanović.

Ističe da prilikom rutinske kontrole on dobija najmanje 30 dana zatvora, 120 hiljada dinara kazne i plus 14 kaznenih poena i 8 meseci zabrane upravljanja vozilom.

„Ukoliko upravlja vozilom pod dejstvom alkohola i izazove nesreću i lake telesne povrede, mora da da 80, 90 hiljada dinara u humanitarne svrhe, da prođe bez ijednog kaznenog poena, i ni jednog dana zatvora“, rekao je Okanović.

Ističe da se događalo da prilikom nezgode gde je žrtva izgubila nogu, vozač, koji je kriv, nije dobio ni dan zatvora.

Foto: TV Pink Printscreen

„Imamo bizarnu situaciju i moramo sistemski da se pozabavimo time“, rekao je Okanović.

Kako kaže, zalažu se za to da se kazna sa izazivanjem teške saobraćajne nesreće sa umišljajem, izjednači sa krivičnim delom ubistva.

„Moramo da razlikujemo ubistva od teških ubistava. Ne dakle sa teškim ubistvima, već sa klasičnim ubistvom. Zašto neko ko sa umišljajem ubije čoveka pištoljem, dobio veću kaznu od onog ko je to uradio za volanom pod dejstvom alkohola“, rekao je Okanović.

#Damir Okanović