AKTUELNO

Novinar TV Pink Nemanja Velikić posetio je crvenu zonu Klinike za pulmologiju KCS.

Uprkos tome što se od koronavirusa u bolnicama širom Srbije leči 9.544 pacijenata i što je na respiratorima 349 ljudi, zdravstveni sistem je stabilan, ali su bolnice prenapregnute.

Novinari TV Pink više puta su izveštavali o tome kakva je situacija u crvenoj zoni kada su u pitanju pacijenti, a Nemanja Velikić danas je porazgovarao sa lekarima koji se o tim pacijentima brinu.

Foto: TV Pink Printscreen

Pulmologija Kliničkog centra Srbije raspolaže sa 180 ležajeva u zelenoj i crvenoj zoni, a lekari predano pomažu pacijentima koji, neretko, vode borbu za život protiv Kovida-19. Kada u nju uđete, ne čuje se razgovor, samo zvuk mašine za veštačku ventilaciju koja je poslednja slamka spasa onima koji ne mogu da dišu. Umesto njih diše - respirator.

Foto: TV Pink Printscreen

Pred ulazak ekipe TV Pink u crvenu zonu, direktorka Klinike za pulmologiju prof. dr Violeta Mihailović Vučinić objasnila je da se mnoge stvari razlikuju sada u odnosu na tzv. prvi talas koronavirusa u Srbiji, prvenstveno klinička slika. Kaže da, od 180 pacijenata koliko ih leži na Klinici, možda samo dvoje ne zahteva kiseoničku potporu.

Foto: TV Pink Printscreen

Asistent dr Mihailo Stjepanović pomogao je Velikiću da obuče zaštitno odelo i objasnio mu da se trenutno nalaze u tzv. zelenoj zoni koja je “čista”, odnosno u kojoj nema opasnosti od zaražavanja Kovidom-19. Dr Stjepanović potom je ekipu Pinka sproveo u crvenu zonu klinike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovde se leče najteži pacijenti, oni koji zahtevaju mehaničku ventilaciju. Bolesnici su na aparatu koji se zove “High Flow” i koji radi pod visokim naponom, odnosno visokim dozama kiseonika – objašnjava dr Stjepanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Sva aparatura je, kaže, u crvenoj zoni, a jedan od važnih aparata je i tzv. gasni analizator koji određuje koncentraciju kiseonika u arterijskoj krvi, ph krvi, koncentraciju ugljen-dioksida u krvi, kao i saturaciju – kaže nam Stjepanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

On je pojasnio i šta su to “bela pluća”. Kako kaže, reč je o značajnoj progresiji i masivnoj pneumoniji. Ovo jasno oslikava i rendgenska slika pluća.

Foto: TV Pink Printscreen

Velikića je interesovalo i ono što interesuje mnoge, a o čemu se u poslednje vreme mnogo priča – da li pušači teže oboljevaju od koronavirusa? Dr Stjepanović odgovara da se o virusu zna jako malo, da nedostaje mnogo istraživanja na ovu temu, te da ćemo odgovor na ovo pitanje verovatno saznati nekada u budućnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor je, za kraj posete, apelovao na građane da povedu računa i poštuju preventivne mere, kako ne bi došli u situaciju da im je neophodna lekarska pomoć.

#Nemanja Velikić

#klinika za pulmologiju

#koronavirus