AKTUELNO

Jošanička banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km), u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Leži na nadmorskoj visini od 550 m i ima karakteristike klimatskog lečilišta.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira "Banjski borjak" (crni bor na površini od oko 29 ha) koji predstavlja deo posebne prirodne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Banjski kompleks je površine 1,2 hektara sa funkcijom pasivne rekreacije. Postoje uređene staze za pešačenje za potrebe rekreacije stanovništva i gostiju Jošaničke Banje.

Foto: YouTube screenshot

Zbog svoje nadmorske visine od čak 550 metara, što je čini jednom od najviših banja u našoj zemlji, pa umeju da je okarakterišu i kao “planinsku banju“, ima izvanrednu klimu koja pogoduje svima.

Ako slučajno čujete termin "Zelena vrata Kopaonika“ znajte da je reč upravo o Jošaničkoj banji. Da nije priroda sa svim svojim lekovitim faktorima jedino što čini Jošaničku banju i njenu oklinu izuzetnim mestom za odmor pokazuju i mnogobrojni čuveni manastiri sa dugačkom i posebnom istorijom, poput: Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Studenica, Stari Ras i Pavlica.

Foto: YouTube screenshot

Govori se o tome da su lekovite vode ove banje poznavali i koristili još stari Rimljani, međutim, o prvim ozbiljnim ispitivanjima njenih voda jedine prave podatke imamo iz 1834.godine, kada je knez Miloš zahtevao da se lekovite vode naše zemlje podrobno ispitaju. Uzorci vode iz Jošaničke banje su završili čak na Bečkom medicinskom univerzitetu, i nakon tih analiza kvalitet njenih voda bio je zvanično izjednačen sa kvalitetom voda iz Brestovačke i Ribarske banje.

Knezu Milošu, koji je bio poznat po tome da je voleo banjska lečilišta i da je ulagao u njih, ovo ispitivanje nije bilo dovoljno, pa je naložio baronu Herderu ispituje poznate vode naše zemlje i između ostalog ponovo Jošaničke vode.

Članovi porodice kneza Miloša su se lečili i uživali u blagodetima mineralnih izvora baš ovde, u Jošaničkoj banji. Ali značajnija hidrogeološka istraživanja obavila su se oko 70-ih godina prošlog veka, kako bi se dobili svi značajni osnovni podaci poput: temperature, lokacije izvora, sastava vode, procenta minerala itd… Kada su nakon par godina od ovih istraživanja ponovljena još jedna, na velikoj dubini od 230 metara pod zemljom, pronađeni su novi izvori sjajnih karakteristika poput onih već poznatih.

Foto: YouTube screenshot

Vode Jošaničke banje veoma su tople, obzirom da se nalaze na vulkanskom području i da su njihovi izvori nastali kao produkt tektonskih promena. Ovo bogatsvo toplih voda, omogućava stanovnicima Jošaničke banje i njene okoline bavljenje voćarstvom i povrtarstvom, i uzgojem pastrmke. Voće i povrće ovde izuzetno je zdravo, ima više plastenika, a primetan je i veliki broj malih ribnjaka. Pored svih lepota i lekovitih voda U Jošaničkoj banji imate i veliki izbor zdrave, organske hrane.

Mineralni izvori

Za sada je 5 izvora tople vode otkriveno na prostoru Jošaničke banje, iako po svojim karakteristikama spadaju u najtoplije izvore u Evropi. Zadivljujući visoke temperature ovih voda se kreću od 36°C do čak 78°C. One pripadaju klasi hipotermi koje u svom sastavu imaju mnogobrojne minerale poput klacijuma, i natrijuma, ali i sulfate, fluor i hidrokarbonate.

Foto: YouTube screenshot

Za sada je 5 izvora tople vode otkriveno na prostoru Jošaničke banje, iako po svojim karakteristikama spadaju u najtoplije izvore u Evropi, u njih još uvek nije uloženo dovoljno sredstava. Zadivljujući visoke temperature ovih voda se kreću od 36°C do čak 78°C. One pripadaju klasi hipotermi koje u svom sastavu imaju mnogobrojne minerale poput klacijuma, i natrijuma, ali i sulfate, fluor i hidrokarbonate.

Bolesti koje se tretiraju i leče u Jošaničkoj Banji

Obzirom na visoke temeprature njenih voda Jošanička banja veoma uspešno tretira reumatske bolesti, što su još i Turci umeli da iskoriste izgradivši kupatilo koje i dan danas nosi naziv Tursko kupatilo. Ali, neke od njenih voda se nikako ne mogu primenjivati direktno kakve ističu sa izvora, jer su temerature od 78°C neprihvatljive za ljudski organizam, stoga se ove vode rashlađuju.

Foto: YouTube screenshot

Pored navedenog Turskog kupatila, izgrađeno je još jedno glavno banjsko kupatilo koje broji oko 10-ak kada i jedan bazen, i najnovije kupatilo koje ima čak tri bazena i četiri kade. Nekada su se u Jošaničkoj banji iskorišćavali i peloidni potencijali i postojalo je blatno kupatilo, međutim posledice rata učinile su da toga više nema. Svi znaju koliko je toplota bitan faktor kada su problemi sa zglobovima i kostima u pitanju, stoga nije ništa neobično što se u ovoj banji pre svega tretiraju : stanja nakon povreda kostiju, i razni oblici reumatizma (degenerativni, hronični, ekstraartikularni).

Poznate ličnosti

U skoro svakom kraju naše prekrasne zemlje u kojem se nalaze izražena prirodna bogatstva obično iz njih poteknu i neka velika imena, značajna za umetnost, nauku…uopšte za našu zemlju i kulturu. Okolina Jošaničke banje, ima više imena koji su obležili istoriju ovog kraja, ali i koja ističu našu zemlju. Jedna od njih je "srpska Jovanka Orleanka“ kako je još nazivaju, odnosno svetski čuvena Milunka Savić.

#Jošanička banja

#Srbija

'