AKTUELNO

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović otvorila je danas u Pirotu Jedinstveno upravno mesto (JUM), zahvaljujući kome će građani na jednom mestu moći da ostvare brojne usluge, za koje su ranije morali da obilaze veliki broj šaltera u različitim institucijama.

Reč je o 12. po redu upravnom mestu, u čije formiranje u Pirotu je država uložila 5,2 miliona dinara.

Obradović je rekla da otvaranje JUM-a znači da će građani na jednom mestu moći da reše svoj problem, dobiju različite potvrde, od gradske uprave, lokalne poreske administracije, uverenja, pokrenu procedure za dobijanje raznih vidova finansijske podrške od republike ili grada, dobiju informacije iz biračkih spiskova.

"Nema više obilaženja različitih šaltera, one stalne naše muke 'fali ti jedan papir'... Ovoga puta to Gradska uprava radi za vas, od danas i u buduće. Moto Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i jeste da uprava radi za vas i da ćemo ubuduće upravu praviti za sve nas", rekla je Obradović.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ministarka je istakla da je važno da su edukovani službenici, koji će građane upoznati na koji način da reše svoj problem.

Ona je apelovala i na zaposlene u lokalnim samoupravama da budu otvoreni prema građanima, da budu efikasan, moderan i brz servis za građane.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

"Veoma je važna topla ljudska reč. Da svi koji rade ovde, za one koji ne mogu preko ekrana ili se nisu sretali, da mu pokažu koji je šalter za njega. To je promena načina razmišljanja i svako od nas mora da pruži dovoljno truda, energije i posvećenosti, da bi Srbiju napravili mnogo boljom", navela je Obradović.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Još jedno Jedinstveno upravno mesto danas će biti otvoreno i u Kuršumliji, do kraja godine sledi Stara Pazova, a za narednu godinu su potpisani ugovori za JUM u Paraćinu, Kosjeriću, Topoli, dodala je ministarka.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je sa ministarkom otvorio JUM, zahvalio je resornom Ministarstvu na uloženoj pomoći, jer će se sada izdavanje uverenja i različite administrativne procedure obavljati na moderniji način.

On je naveo da je Pirot kroz proces poboljšanja administrativne efikasnosti na lokalnom nivou, zajedno sa Ministarstvom i SKGO, razradio 125 procedura, koje se nalaze na sajtu Grada, kao i na sajtu jum.pirot.rs.

"Trudićemo se da maksimalno smanjimo gužve, unapredimo rad i da sve bude efikasnije, na šta smo i navikli", rekao je Vasić i dodao da se uveliko radi na tome da se sve te potvrde mogu dobiti i u elektronskoj formi, što će posebno značiti ljudima koji žive van Pirota.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

#JUM

#Marija Obradović

#Pirot