AKTUELNO

Učesnici u saobraćaju u većem su riziku tokom letnjih meseci, kada na mesečnom nivou u udesima strada čak 10 ljudi više. Međutim, najveći broj nesreća dogodi se u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, te je tokom vožnje neophodan dodatni oprez.

Kako navode sagovornici Pinka, pored povećanog broja, vožnje pod dejstvom alkohola usled brojnih proslava, pažnju treba obratiti i na promene poput prve kiše, snega, magle, poledice…

Direktor Agencije za bezbednost sabraćaja Dusko Pešić je istakao da su učesnici u saobraćaju više ugroženi u letnjim, nego u zimskim mesecima.

Foto: TV Pink Printscreen

- U letnjim mesecima imamo u proseku 52 žertve mesečno, a u zimskim oko 40 osoba – rekao je Pešić, istakavši da je najveći broj nezgoda tokom praznika.

Razlozi su, kako je dodao, povećan broj učesnika u saobraćaju i slavlja koja su rizik da se pojedini vozači opuste i sednu za volan pod dejstvom alkohola.

On je ukazao da su veliki problem prva kiša i prvi sneg.

- Takođe treba obratiti pažnju i na maglu. Važno je da procenimo koliko vidimo ispred sebe – rekao je Pešić.

ZIMSKE GUME SU BOLJE OD UNIVERZALNIH, LANCI U NASLJIMA NISU OBAVEZNI

- Pored guma, za koju se preporučuje da bude zimska, a ne univerzalna, važna je i dubina šare jer od toga zavisi i dužina puta za kočenja koja može da se produži i za 40 i za 80 odsto – objasnio je Pešić. Kada govorimo gumama, važno je da naglasimo da letnja ispod sedam stepeni gubi svojstva, kao što zimska gubi na visokim temperaturama. - Lance za sneg, koristićemo ih tamo gde stoji znak da treba. Obavezno je da ih imamo u kolima kada smo izvan naselja – rekao je Pešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta ističe da povećanom broju nezgoda doprinose promene.

- Ako imate situaciju koja je povoljna, a onda naglo nastupi nepovoljna situacija to će uticati na učesnike u saobraćaju da budu iznenađeni. Ako je situacija već nepovoljna, onda postoji kompenzacija rizika. Čovek prilagođava ponašanje tim uslovima. Problem nastaje kada imamo kolovoz koji suv i čist, pa naiđemo na deonicu koja je vlažna, na primer. Za učesnike u saobraćaju je važno da vode računa o promenama. Ako primete da je počela da pada kiša ili sneg, da smanje brzinu, da koriguju ponašanje i budu svesni šta i koliko njihovo vozilo može da podnese – objasnio je Antić.

#Bezbednost

#Saobraćaj