AKTUELNO

Oni koji su preležali koronavirus, stvorili su određen broj antitela, samim tim i zaštitu od rezaražavanja. Međutim, da li je to dovoljan razlog da ne prime vakcinu? Dr Gnjatović daje odgovor.

Juče je počela vakcinacija u Gerontološkom centru Niš, a prve doze stigle su i u Kragujevac, kao i u srpske sredine ne KiM. Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) objasnila je efekte vakcine protiv korone, koja je počela da se primenjuje u Srbiji.

Foto: Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

- Prema podacima proizvođača, vakcina je efiksana 95 odsto, ali je, naravno, potrebno da se prati. Ne zna se koliko će trajati imunutet, to će vreme da pokaže, ni proizvođačima takvi detalji nisu jasni. U svakom slučaju, zaštita će postojati, a efekte vakcine pratićemo i mi, i proizvođači – kaže Gnjatović za Pink.

Kako dodaje, prirodni imunitet traje 8-9 meseci, a u malom procentu dešava se da antitela nestanu.

Dr Gnjatović je već ranije izjavila da će se na tržištu pojaviti vakcine bazirane na primeni genetskog materijala virusa, a sada je objasnila kakve su to vakcine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Fajzerova vakcina jeste bazirana na primeni informacione RNK tehnologije, pratktično ubrizgava se genetski materijal virusa koji aktivira stvaranje proteina virusa na koji će naš organizam da stvara imunitet. To je spajk protein koji je ključni za ulazak virusa u ćelije domaćina. Očekuje se da će Fajzerova vakcina biti delotvorna i kod nove mutacije – navodi Gnjatović i dodaje:

Te mutacije su se javile na tom spajk proteinu koji izaziva imunološki odgovor, ali u mnogo manjim segmentima. Vakcina je bazirana na produkciji čitavog spajka i na stvaranju antitela prema više tih imunogena baš na tom proteinu.

Da li bi osobe koje su preležale koronu trebalo da se vakcinišu?

Budući da osobe koje su preležale Kovid-19 stvaraju određeni prirodni imunitet, postavlja se pitanje da li će i njima vakcinacija biti neophodna. Dr Gnjatović kaže: - Ne bi trebalo da budu na prvoj liniji davanja, jer imaju antitela. Ali kada vakcine budu dostupnije, nije naodmet da produže imunutet i na taj način - zaključila je dr Gnjatović.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Marija Gnjatović

#koronavirus