AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović govorio za Pink o pretnjama Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, kao i iseljavanju migranata iz Beograda.

Govoreći o pretnjama da će Niš biti pripojen nepostojećoj državi Kosovo, Stefanović je ocenio da je najveći problem to što se često prikriva stvarni karaker takvih  izjava.

- Haradinaj to ne govori kao privatno lice, već kao predstavnik kosovskih Albanaca, koji ima sav legalitet i legitimitet. Međunarano zajednica ne reaguje kada neko kaže pripojiću Niš nepostojećoj državi Kosovo, odnosno kada pokaže neku vrstu teritorijalne pretenzije - rekao je Stefanović.

- Znaju svi oni, zna i Haradinaj da bi dobili po nosu i dva milimetra da pređu i nikada oni na takav način ozbiljno nisu ni razmišljali. Ovo je poruka da se EU uključi za to i pokaže da to ne toleriše i da je protiv toga.  EU mora ozbiljno, čvrsto da reaguje ako hoće da pokaže da ima isti odnos prema svima. Srbija ne sme da dozovoli da ovakva vrsta provokacija izazove negativne posledice. Haradnaj je, što se nas tiče, neko koga kad tad čeka suđenje za teške zločine protv Srba i Niš zaista može da vidi samo ako bude služio dugogodišnju kaznu u niškom zatvoru. Nemoguće je pobeći od zločina, nije to politički proces, izgovorena reči...to je klanje i ubijanje, svet to mora da osudi – naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović je, govoreći i proslavi u Blajburgu, istakao da i ta situacija zahteva oštriju reakciju EU, te da države moraju biti na poziciji antifašizma. Govoreći o izborima na Kosovu, on je rekao da ovo pad Vlade Kosova nije slučajnost, podestivši da je kada su trebali da se povedu razgovori o formiranju ZSO bačen suzavac u kosovskoj skupštini,a sada kada treba da počne da deluje tribunal pada vlada.

Kada je reč o Makedoniji, Stefanović je istakao da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja te zemlje, ali da se zalaže za stabilnost jer to garantuje i veću stabilnost za Srbiju.

Osvrnuvši se na preseljenje migranata iz centra Beograda u prihvatne centre, Stefanović je rekao da je proces obaveljen bez prisile i primene sile, u intersu i građana, ali pre svega migranata koji će imati obezbeđenje obroke i smeštaj. Ministar je ukazao da su neke NVO su podržavale ostanak migranata u centru grada.

#Nebojša Stefanović

#Niš

#Ramuš Haradinaj

'