AKTUELNO

Sa mesta gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa poginulih tokom oslobađanja srpske prestonice 1944. godine simblično je danas uzet grumen zemlje koji će u kapsuli biti opremljen u Belorusiju i položen u hramu Svih svetih u Minsku, a ministar Aleksandar Vulin je tom prilikom podsetio da je srpski narod uvek iznad svega cenio slobodu.

''Zato savezništva koja su iskovana u ratovima za slobodu za nas predstavljaju večno sećanje i obavezu da poštujemo uspomenu na pale ratnike, ali i da poštujemo uspomenu na vrednosti koje smo zajedno delili'', poručio je Vulin na ceremoniji kod spomenika Crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda.

Foto: Tanjug

On je naveo da možda beloruski vojnik u Crvenoj armiji nije znao kako se zove grad u kome je ostavio svoj život, ali je znao koje su to vrednost zbog koje je ostavio svoj život.

''Znao je da sloboda vredi više od života, znao je da je poginuo i da je svoj život žrtvovao sa narodom koji iznad svega ceni slobodu'', rekao je Vulin.

Ministar je istakao da upravo zato mi danas izražavamo svoju zahvalnost, beskrajno poštovanje prema svim stradalim, poginulim, vojnicima Crvene armije i Belorusima među njima koji su svoje živote ostavili u našem gradu da bi i mi znali šta je sloboda.

Foto: Tanjug

''Nema veće vrednosti od slobode, a narod sa kojim to podelite je narod koji je večno vaš saveznik i narod sa kojim nikada necete moći da imate lošu reč'', rekao je Vulin.

Kako je dodao, Belorusija je zemlja koju poštujemo, njen narod poštujemo i volimo.

Prema njegovim rečima, iste su nam vrednosti, ciljevi, nade i ista uverenja da buduće generacije neće morati da ginu za slobodu već da će biti dovoljno da žive za nju.

Ceremoniji kod spomenika Crvenoarmejcu prisustvovali su i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čaušev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Foto: Tanjug

Čaušev rekao je da je cilj da u najvećem izgrađenom hramu Svih svetih bude sačuvan grumen zemlje za buduće generacije kako se nikadada ne bi ponovilo zlo - fašizam protiv koga smo zajedno izvojevali pobedu.

Prema njegovim rečima, ova ceremonija vezana je za sećanje na sovjetskog vojnika Crvenoarmejca od kojih su neki vodili poreklo iz Rusije, Belorusije, Ukrajne, Azarbejdžana...

Navodeći da Beograd i Minsk imaju bliske odnose, Mladenović je istakao da i naša dva naroda imaju jake veze te da je uzimanje grumena zemlje velika čast i čin koji je važan za oba naroda.

Inače, u hramu Svih svetih u Minsku nalazi se grumenje zemlje iz memorijalnih centara i grobalja na kojima su sahranjeni beloruski vojnici poginuli u drugom svetskom ratu, a nedostajao je grumen iz Srbije.

#Aleksandar Vulin

#Andreja Mladenović

#Belorusija

#Poginuli

'