AKTUELNO

Za nekretninu čija je vrednost 100.000 evra, sada se plaća proviziija od pet hiljada evra.

Damir Nećak iz agencije za prodaju stanova Eurostan je za Pink rekao da se nada da će nova zakonska rešenja smanjiti rad na crno i broj nelicenciranih agenata.

Prema njegovim rečima, u agenciji “Eurostan” ima 40 zaposlenih, od kojih je 30 licencirano.

Foto: Printscreen

Nećak ističe da u njegovoj agenciji primenom ugovora u posredovanju, proviziju dele kupac i prodavac.

Kako je ocenio zakonskim rešenjima je potrebno, podići nivo usluge koje posrednici pružaju. Nećek je ukazao da je problem to što se na izvode iz lista nepokretnosti čeka i taj se period može zloupotrebiti.

Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Privredne komore Srbije, smatra da se visina provizije koja se plaća posrednicima neće menjati i da će ostati izmeđe pet i sedam odsto.

Đorđević je ukazao da kupac na taj način plaća uslugu posredniku koji mu je našap željeni stan ili kući i da su cene slične u zemljama u okruženju.

Foto: Printscreen Youtube

- Imamo 1.500 agenata sa položenim stručnim ispitom, mada jedan broj i dalje radi na crno, procenjuje se da je reč o 500 ljudi. Postoji predlog da se za agente uvede službene legitimacija, kojom bi se zaštitili oni i kupci - naveo je Đorđević.

Govoreći o nelegalnoj gradnji, on je istakao da se taj problem može rešiti samo storžijom kontrolom građevinske inspekcije.

- Potrebno je povećati kvalitet usluge koju agencje, odnosno posrednici pružaju, harmonizovati propise da praksom razvijenih zemalja i da smanjiti sivu ekonomiju - naveo je Đorđević, ocenivši da su za sve ostale probleme zadužena nadležna ministarstva.

#Agencija

#Cena

#stan

'