AKTUELNO

Obilne snežne padavine i kiše koje danima padaju na jugu zemlje izazvale su brojne probleme širom Srbije.

Mnoga seoska domaćinstva su ostala bez struje, a mnoga naselja na jugu su i poplavljena. Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince.

Foto: Tanjug Video

Foto: Čitaoci Informera

Pripadnici MUP Sektora za vanredne situacije bili su angažovani tokom jučerašnjeg dana na svim lokacijama gde je to bilo potrebno, a kako bi se rešili problem nastali usled poplava i snežnih padavina, kaže za Pink Saša Rančić, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu.

- Kada je reč o snežnim padavinama, nije bilo poziva za spasavanje i evakuaciju – kaže Rančić.

Foto: TV Pink Printscreen

Navodi da su se komunalna preduzeća potrudila da očiste sneg koji je padao u Zapadnoj Srbiji i dodaje da su svi putevi prohodni, osim puteva nižih kategorinja koji vode ka brdskim predelima i da očekuje da će danas moći da se probiju do najudaljenijih planinskih mesta u Srbiji.

Dodaje da su pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali 34 osobe iz poplavljenih područja.

Foto: Čitaoci Informera

Od 34 evakuisanih, 22 osobe su iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca. Dodaje i da je oko 10.000 ljudi ostalo bez struje.

Rančić kaže da je Srbija mnogo uradila na izgradnji i sanaciji vodotokova prvog reda, te da se na tim vodotokovima ne očekuju problemi.

- Što se tiče vodotokova u ugroženom delu juga, sve su to bujični vodotokovi koji su juče pravili priobleme. Oni su sada u opadanju. Po najavi RHMZ doći će do blagog porasta Južne Morave kod Aleksinca i nizvodno - rekao je on.

Proglašena vanredna situacija u Nišu zbog nevremena

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je juče vanrednu situaciju zbog elementarne nepogode, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu. Kako se navodi, obilne kiše zamutile su sva izvorišta za snabdevanje Niša vodom i ona su isključena sa vodovodnog sistema. - Snabdevanje vodom obezbeđuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovima grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode. Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom - rečeno je u saopštenju. U Gradskom štabu rekli su da je voda u vodovodnom sistemu Niša dobrog kvaliteta i da je hemijski i biološki ispravna. Prema navodima iz Štaba, nadležne institucije i Javno komunalno preduzeće „Naisus“, pojačano kontrolišu kvalitet vode. Dežurne ekipe, kazali su, prate stanje vodotokova i otklanjaju posledice nevremena, a raici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvarova na elektro mreži na područjima gde je prekinuto napajanje korisnika električnom energijom. Kako je navedeno, radilo se ili se radi na sanaciji klizišta i odrona.

Proglašena redovna odbrana od poplava na slivu Ibra

Miloš Batalo iz JVP Srbijavode, koji se uključio u “Novo jutro” sa Ibra u Kraljevu, kaže da je na ovom slivu doneta naredba o proglašenju redovne odbrane od poplava, a zbog padavina prethodna dva dana.

Foto: Tanjug Video

- To podrazumeva preduzimanje mera, radova, angažovanje ljudstva i mehanizacije, kao i preventivno praćenje velikih voda. Zahvaljujući objektima koje smo izgradili prethodnih godina, podigli smo bezbednost građana i materijalnih dobara na ovom području. Ne očekujemo da se u slivu Ibra može dogoditi nešto značajnije, s obzirom na to da je Ibar već u stagnaciji, a do kraja dana očekujemo i da će biti u blagom opadanju – kaže Batalo za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je JVP Srbijavode spremno da odgovori izazovima.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Miloš Batalo

#Saša Rančić