AKTUELNO

Institut za reumatologiju izašao je iz kovid sistema i od jutros je počeo sa regularnim radom i ponovo prima pacijente sa reumatskim bolestima.

Direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Radunović kaže da će u narednih nekoliko nedelja nastojati da obave sve zaostale preglede koje su morali da otkažu u prethodna dva meseca.

- Lekari će raditi ambulano-poliklinički posao više puta nedeljno - tri do četiri puta nedeljno. Pokušaćemo da zbrinemo sve pacijente koji su propustili preglede od novembra do sredine januara - naveo je Radunović.

Lekari Instituta imaće mnogo posla u narednom periodu. Trenutno se telefonski kontaktiraju i pozivaju na pregled svi pacijenti koji su imali zakazane preglede u pediodu kada je Institut bio u kovid sistemu.

- Uskoro ćemo imati i prve pacijente na bolničkom lečenju. Očekujem da ćemo u naredbnih nekoliko nedelja postići pun obim posla kod reumatologa koji rade u ovoj ustanovi - rekao je Radunović.

U prethodna dva meseca koliko je Institut za reumatologiju bio u kovid sistemu lečeno je 660 kovid pacijenata.

U kovid sistemu bilo je 91 bolnički krevet i kapaciteti su uglavnom bili puni.

Institut je tokom rada u kovid sistemu uspeo paralelno da organizuje i rad u zelenoj zoni u kojoj je bila dnevna bolnica i mali ambulantni deo za hitne preglede ugroženih pacijenta.

Na taj način oko 1.000 pacijenata nastavilo je da prima inovativnu terapiju. Za one koji lekove dobijaju u obliku tableta ili potkožno, terapija je isporučivana na kućnu adresu. Pacijenti koji terapiju primaju intravenski dolazili su u Institut i lekove primali u dnevnoj bolnici.

Institut za reumatologiju zbrinjava oko 70 odsto svih pacijenata u Srbiji sa zapaljenskim reumatskim bolestima koje uključuju autoimunske bolesti, sistemske bolesti vezivnog tkiva, različite forme artritisa, teže forme degenerativnog reumatizma.

#Institut

#kovid sistem

#reumatologija