AKTUELNO

Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” nastvalja sa uvođenjem najsavremenijih svestkih procedura.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi urađena je implementacija regulatora krvnog protoka u srce.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinarka Pinka Gordana Uzelac prisustvovala je operaciji koja se prvi put izvodi u Srbiji i regionu.

Prvi put u Srbiji i u regionu, na Institutu za kardiovaskularne boelsti “Dedinje” primenjena je nova savremena procedura u okviru koje je implementiran regulator atrialnog protoka na šezdesetdvogodišnjoj pacijentkinji.

Ovaj implant, kako objašnjavaju lekari, doprineće boljem kvalitetu života pacijenata sa urođenom plućnom hipertenzijom i pritiskom nastalim kao posledica srčane slabosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi uz pomoć balona napravimo jedan malo prorez na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru i nakon toga u taj prorez stavimo specijalni kišobran koji u sebi ima jednu rupicu. Ta rupica omogućava protok između leve i desne pretkomore veštački napravljen. Poenta je da taj protok smanjuje pritisak u levim srčanim šupljinama da pacijenti nakon intervencije mogu bolje da hodaju, imaju bolje fizičke aktivnosti, šetaju uzbrdo – objašnjava subspecijalista kardiologije dr Mihajlo Farkić.

Foto: TV Pink Printscreen

Primena ove savremene metode pruža novu nadu najtežim pacijentima I to iz razloga što se izvodi minimalno invazivnom metodom, pa je primenjiva kod teških pacijenata koji nemaju drugih alternativa za lečenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Intervencija traje je oko 35 minuta, a iziskuje blisku saradnju eho-kardiografskog tima, inetventnog tima i elektrofizologa.

- Jedan od najbitnijih stepenika je ustvari prelazak iz desne u levu pretomoru da bi se kišobrančić postavio. Obično u svakodnevnoj praksi prelaz iz desne u levu pretkomoru preko septuma rade inteventi elektrofiziolozi. Mi se bavimo takozvanim kateteterskim ablacijama i u svakodnevnom radu prelazimo u tu levu pretkomoru. Taj deo procedure može biti veoma osetljiv jer se radi posebnim uvodnicima I posebnim iglama – naveo je elektrofiziolog Milosav Tomović.

Institut “Dedinje” sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje dogovorio da se u ovoj godini ugradi 10 ovih uređaja, te da se ova procedura uvrsti u redovan program instituta.

#Institut Dedinje

#Operacija