AKTUELNO

Ono što je važno da bi se optužnica digla su relevantni dokazi. Skup indicija i njihov logičan sled u celini mogu da budu neoborivi, kažu sagovornici za TV Pink.

Glumica Milena Radulović, zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila je poznatog vlasnika škole glume, Miroslava Miku Aleksića, za silovanje i seksualno uznemiravanje. Proces u kojem je ALeksić osumnjičen je u toku, a neke od glumica su već dale svoje iskaze u Tužilaštvu.

Advokat Nebojša Milosavljević kaže za Novo jutro TV Pink da za podizanje bilo koje optužnice je potrebno imati opravdanu sumnju i ništa više od toga. Kako dalje objašnjava, u toku isktrage se onda te sumnje proveravaju i dolazi do konačnog suda.

-Da bi se podigla optužnica, nije potrebna osnovana sumnja, već opravdana. Da bi sudija doneo pravu presudu, potrebna je izvesnost. U teoriji krivičnog prava ne postoji savršen zločin, već nesavršena istraga. Što se slučaja Aleksića tiče, slažem se da su ga mediji već osudili i da je doživeo medijski linč. Ono što je važno je da bi se optužnica digla, potrebni su neposredni dokazi, relevantni. U pravnoj teoriji, piše o inidicijama i njihov skup u jednu logičnu celinu daju neoboriv dokaz – kaže Milosavljević.

Veštak Časlav Risitć kaže da je duži vremenski period zapravo problem da bi se došlo do materijalnih dokaza, i da će u ovom slučaju, presudnu ulogu imati veštačenja psihologa i psihijatara, kao i provera istinitosti datih iskaza na sudu.

-U ovom slučaju materijalnih dokaza nema, a to zaključujemo iz medija ali i ako uzmemo u obzir vremenski protok od izvršenja krivičnog dela. Ovde će se suditi na osnovu izjava oštećenih, biče psiholoških i psihijatrijskih veštačenja. Oni će da odrede koliko je iskaz oštećene verodostojan i da li ima istine. Na kraju, biće tu i izjave svedoka i one će takođe uticati na dokazivanje putem reč na reč. Sud će na osnovu svega toga dobiti svoje uverenje u ovaj slučaj – kaže Risitć.

Advokat Stefan Jokić kaže da je teško komentaristi slučaj Mike Aleksića.

-Nama je teško da analiziramo ovaj slučaj, kao stručnjaci, jer nismo u detalju upućeni u dokomentaciju i celu priču – kaže Jokić.

#Suđenje